[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Henriette Bech Forsvarets Hovedredaktion

Kongeskibet Dannebrog ligger lige nu i Sønderborg med den kongelige familie, samt den omkring 60 mand store besætning. Heraf udgør de værnepligtige 39, hvoraf to er kvinder med værneret.

- Dannebrog er fuldstændig afhængig af den værnepligtige besætning. De udfører yderst vigtige opgaver på skibet, som ikke kunne sejle uden dem. Dels er de kokke, og de laver al mad, også til den kongelige familie og deres eventuelle gæster. Hver morgen stiller hofkokken (chefkok) til instruktion hos Hans Kongelige Højhed Prins Henrik, som instruerer i dagens menuer, råvarer, eventuelle opskrifter med mere. Derudover er der seks værnepligtige i maskinrummet. Resten gør tjeneste på dæk, ved ror, ved udkig samt ved administrative opgaver, siger chef for Dannebrog, kommandør Lars Rosendahl Christophersen.



De værnepligtige, som gør tjeneste på Dannebrog, har ni måneders værnepligt. Deres baggrund er meget forskellig, men det er en fordel at have en håndværksmæssig uddannelse som mekaniker, elektriker, tømrer, og der er brug for hele seks kokke om bord.

- Jeg har en baggrund med HF i søfart, og derfor var det interessant for mig at aftjene min værnepligt på Dannebrog. Arbejdet er meget afvekslende, og så har det været spændende at møde den kongelige familie som private mennesker også. Her er et rigtigt godt kammeratskab, og jeg vil komme til at savne det hele, når det sidste togt er sejlet efter OL-togtet. Jeg glæder mig meget til at se London som OL-vært og mærke stemningen i byen. Det sidste togt med Dannebrog bliver Danmarkstogtet, siger gast Casper Jørgensen.

Arbejdet om bord på Dannebrog indebærer også rigtig meget pudsearbejde. Og ’Helvedestrappen’ hører til en af opgaverne.

- Som sølvkammergast skal jeg blandt andet pudse ’Helvedestrappen’. Det hedder den, fordi den har et gelænder af messing, som går fra de kongelige sovegemakker og hele vejen op til rygesalonen. Det tager lige lidt tid at polere det. Jeg laver almindelig rengøring og vasker op efter de kongelige måltider. Og så skal vi også servere for hoffet, som veksler mellem at være to til otte personer om bord afhængig af, hvad der er af arrangementer. Jeg er egentlig uddannet tømrer, men selvom jeg ikke har lavet noget tømrerarbejde her, så har det været rigtig spændende at arbejde på Dannebrog. Vi har set mange steder og byer, og når vi er i land, bliver der nogle gange arrangeret velfærdsture for os. Jeg kommer til at savne det meget, når jeg afmønstrer den 4. oktober, fortæller gast Tobias Kolhorn.

Det tager omkring to og en halv dag at sejle til London fra Sønderborg, og efter togtet til OL afslutter de værnepligtige deres tid om bord med endnu en Danmarkstur.