[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin Forsvarets Hovedredaktion

I går onsdag meddelte FN New York, at de danske observatører kan få visum ved ankomst til Syrien. Derfor er de ti danske observatører som planlagt udsendt i dag torsdag den 10. maj.

Før deres udsendelse har observatørerne de sidste par uger gennemført supplerende missionsforberedende uddannelse ved Det Danske Internationale Logistik Center.

FN missionen i Syrien er en ubevæbnet observatørmission, og de danske observatører bliver efter planen udstationeret over hele landet sammen med andre landes FN-observatører. De får til opgave at vise deres tilstedeværelse i konfliktområder for at sikre fred. En opgave, der kan være potentielt farlig.

- Man kan aldrig vide sig sikker, så observatørerne skal tænke sig om, men det er meget erfarne og veluddannede officerer, vi sender af sted, siger generalmajor Kurt Mosgaard, der er chef for Forsvarskommandoens afdeling for Internationalt Sikkerhedssamarbejde.

FN´s Sikkerhedsråd har besluttet, at 300 internationale militære observatører deployeres til Syrien i løbet af de kommende uger. Det forventes, at 100 observatører vil være ankommet til Syrien ved udgangen af ugen. I FN missionen indgår også et civilt element af rådgivere og eksperter.

Fakta
  • Det er ni mænd og en kvinde, der bliver sendt af sted som FN-observatører. De ti danske FN-observatører er fra alle forsvarets tre værn.
  • Der bliver udsendt syv fra hæren, to fra søværnet og en fra flyvevåbnet.
  • FN-observatører skal formentlig være i landet i et halvt år.
  • FN observatørerne vil være spredt hele Syrien med fokus på områder med flest voldeligheder deriblandt Homas, Hama, Deraa og Aleppo.
  • Den norske generalmajor Robert Mood er chef for missionen. Mood har indgående kendskab til FN og Syrien efter en periode som chef for UNTSO (United Nations Truce Supervision Organisation).