[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Dennis Vang Knudsen, journalist, HOK

Danskerne skal, som en del af staben i UNMISS, være med til at bane vejen for, at den nye regering i Sydsudan får den bedst mulige start. Udfordringen for FN-missionen er at støtte statsdannelsen med alt, hvad det indebærer. Det kan være indenfor områder som administration, infrastruktur, demobilisering med mere. Det er en kompliceret opgave i et nyt land, hvor stammestrukturen i sig selv kan være med til at påvirke processen.

Ti af de danske officerer skal arbejde i hovedkvarteret i Juba. De kommer til at bo i et nybygget hus, der er lejet til lejligheden. Denne løsning er valgt, idet det giver bedre mulighed for, at danskerne kan bo under forhold, hvor man kan minimere risici for diverse sygdomme. De to sidste soldater, der er forbindelsesofficerer, kommer til at arbejde og bo i de forskellige FN-lejre rundt om i landet afhængig af, hvilke opgaver de skal løse.

FN-lejren i Torit ligger med en god oversigt over et typisk landskab i Sydsudan. Det er i lejre som denne, at de to forbindelsesofficerer kommer til at bo, Fotos: Søren M. Dieckmann.

Udfordringerne for de 12 danskere vil ud over de nævnte på militær og civil side også indebære klimaforholdene og sundhedsniveauet i landet. Temperaturen er højest fra december til marts, hvor gennemsnittet i dagtimerne når op omkring 36 grader. Regnsæsonen, der går fra april til oktober, er en anelse køligere, men en luftfugtighed på næsten 80 procent gør det til den mest belastende periode.

Specielt risikoen for mave-tarminfektioner vurderes at være meget høj i landet. Selv i byerne er der ringe infrastruktur og dårlige sanitære forhold. Det er derfor vigtigt, at der bliver holdt en god hygiejne, og danskerne er inden udsendelsen vaccineret for diverse sygdomme.

Starten på UNMISS
Den 9. juli 2011 blev Syd Sudan oprettet som det yngste land i verden. Det var resultatet af en seks år lang fredsproces, der begyndte med en fredsaftale i 2005 mellem regeringen i Sudan og Sudan People’s Liberation Movement (Folkets Frihedsbevægelse i Sudan/red.).

Hovedvejen gennem Juba, der er hovedstad i Sydsudan.

Fredsaftalen blev afslutningen på en mere end 20 års lang krig i landet. Den efterfølgende seks år lange fredsproces blev overvåget af FN med missionen UNMIS (FN’s mission i Sudan). Da Sydsudan den 9. juli 2011 selvstændigt, sluttede UNMIS, og i stedet for blev UNMISS etableret. Formålet med FN-missionen er at sikre fred og sikkerhed samt at støtte den sydsudanesiske regering, så den har de bedste muligheder for at opbygge og udvikle det nye land.

Fakta:
Lande der deltager i missionen:

Militærpersonel

Australien, Bangladesh, Benin, Brasilien, Burkina Faso, Cambodja, Canada, Kina, Danmark, Ecuador, Egypten, El Salvador, Fiji, Tyskland, Grækenland, Guatemala, Guinea, Indien, Jordan, Kenya, Kirgisien, Malaysia, Mali, Mongoliet, Namibia, Nepal, New Zealand, Nigeria, Norge, Paraguay, Peru, Philippinerne, Polen, Sydkorea, Rumænien, Rusland, Rwanda, Sierra Leone, Sri Lanka, Sverige, Schweiz, Tanzania, Uganda, Ukraine, Storbritannien, Yemen og Zambia.

Politipersonel

Argentina, Australien, Bangladesh, Bosnien-Hercegovina, Canada, Kina, El Salvador, Etiopien, Fiji, Gambia, Tyskland, Ghana, Indien, Indonesien, Jamaica, Kenya, Malaysia, Namibia, Nepal, Nigeria, Norge, Philippinerne, Rwanda, Samoa, Sri Lanka, Sverige, Tyrkiet, Uganda, Ukraine, USA, Uruguay, Zambia og Zimbabwe.

Styrkesammensætningen er pt:

5528 uniformeret personel:
4914 soldater
168 militære observatører

446 politibetjente

706 international civilt personel (30. september 2011)
1056 lokal civilt personel (30. september 2011)
223 frivillige fra FN