[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af: Kaptajn Martin Wetke, presseofficer, RDAF C-130J AFG


Lørdag morgen den 19. maj 2012 kl. 0430 dansk tid, gennemførte Flyvevåbnets C-130J bidrag i Kandahar sit første airdrop i Afghanistan. Det er første gang, at danske styrker udfører airdrop i Afghanistan og herunder i et konfliktområde. Dette airdrop markerer således en milepæl for Flyvevåbnet, der har trænet disciplinen siden 2008.


Et airdrop er en mission, hvor der nedkastes gods fra et fly i luften. Godset kastes ud i faldskærme over en nøje udpeget dropzone, hvor der er soldater på jorden klar til at modtage det. Flyvevåbnet har tidligere udført denne disciplin bl.a. som støtte til danske enheder i Grønland, men kapaciteten har ikke tidligere været indsat operativt i konfliktområder.


På missionen lørdag morgen blev der fløjet 16.250 liter brændstof og 1.600 kg bygningsmaterialer ud til koalitionspartnere i en fremrykket operationsbase i det østlige Afghanistan. Godset, som repræsenterede en samlet vægt på ca. 14,5 ton, blev kastet fra lav højde og blev vel modtaget af de ventende styrker på jorden. Godsmængden er den største, der nogensinde er nedkastet fra et dansk C-130J fly i nogen sammenhæng. Koalitionspartnerne meddelte efterfølgende, at operationen var gennemført succesfuldt.


Flyvevåbnets C-130J bidrag er i 2012 udstationeret i Kandahar i alle årets 12 måneder til forskel fra tidligere år, hvor lignende bidrag har været udsendt i kortere perioder, bl.a. som støtte til rotation af hærens styrker. Hærens styrker er i dag i stand til at flyve fra Danmark til deres hovedbase i Afghanistan, Camp Bastion, ved hjælp af chartret civil lufttrafik. Dette frigør C-130J kapaciteten til i højere grad end tidligere, også at være til rådighed til støtte for International Security Assistance Force (ISAF) koalitionen som helhed. Det samlede danske C-130J bidrag udgør ét af Flyvevåbnets fire C-130J transportfly, støtteudstyr samt 37 flyversoldater.
Dagens succes med Flyvevåbnets første airdrop forventes at øge koalitionspartnernes efterspørgsel på den danske airdropkapacitet i fremtiden, både i indeværende mission, men også i andre operationer på længere sigt.