[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin Forsvarets Hovedredaktion

Hold tungen lige i munden, og lad os begynde med en forklaring. Farsi er et persisk sprog, der, når det bliver talt i den nordlige del af Afghanistan, også bliver kaldt dari. Nu skal de kommende sprogofficerer til at terpe dari, hvor de førhen har bøjet verber på pashto. I Helmandprovinsen, hvor de danske kampstyrker er udsendt, taler lokalbefolkningen hovedsagelig pashto, men sikkerhedsstrukturen – det vil sige politiet og den afghanske hær – taler dari.

-Vi skifter fra pashto til dari på sprogofficersuddannelsen, og det gør vi fordi, det danske forsvar skifter opgave til styrkeopbygning, siger major Astrid Bjerregaard, der er chef for uddannelsessektionen ved Forsvarsakademiets Institut for Sprog.

Sprogofficersuddannelsen i dari begynder til sommer, og det første hold dari-sprogofficerer vil være klar til udsendelse medio 2014. Det sidste hold i pashto er færdige medio 2013 og klar til udsendelse i august 2013. Selvom pashto nu bliver afløst af dari, er det dog ikke helt slut med pashto.

-Vi fortsætter med at vedligeholde pashto-sprogofficernes uddannelser. De kommende dari-talende officer får også et udvidet parlørkursus i pashto, siger Astrid Bjerregaard.

Se video med sprogofficer her

Læs mere om uddannelsen til sprogofficer her

Fakta

  • Dari er det lokale navn for den variant af sproget persisk som bruges i Afghanistan.
  • Persisk iransk, persisk afghansk i og tadsjikisk ligger tættere rent sprogligt på hinanden end dansk, norsk og svensk.
  • Dari er det officielle sprog i Afghanistan og tales i de nordlige og vestlige dele af landet og i hovedstaden Kabul. 
  • Dari tales af omkring halvdelen af alle afghanere.