[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarets Hovedredaktion

Skældsord og grovheder over for kvindelige ansatte. I 2003 afslørede en undersøgelse, at der var mange af den slags tilfælde i forsvaret. Siden har forsvaret gjort meget for at rette op på arbejdsklimaet, så man også rekrutterer både kvinder og danskere med en udenlandsk baggrund.
- Vi har et finmasket net, som monitorerer hvordan mangfoldigheden har det i forsvaret. De tilbagemeldinger, som vi får, tyder ikke på, at vi har store problemer, forklarer specialkonsulent Henrik Sønderskov fra Forsvarskommandoen.

Forsvaret har 50-60 personlige rådgivere fordelt rundt omkring i den 22.000 mand store virksomhed. Ved siden af deres andre opgaver, skal de rapportere om, hvordan stemningen eller trivslen generelt er på arbejdspladsen. Samtidig har forsvaret jævnligt arbejdsklimamålinger, hvor medarbejderne anonymt kan svare på spørgsmål om forholdene i deres afdeling. Det er bare nogle af en række initiativer, for at gøre forsvaret til en rummelig arbejdsplads. I 2011 vandt forsvaret MIA prisen, hvor virksomheder hvert år bliver belønnet for at gøre en indsats for mangfoldighed.

Læs også: Forsvaret vinder MIA prisen

Til gavn for rekruttering
- Der er tre formål med vores indsats for mangfoldighed. Vi får en bredere rekruttering og dermed flere talenter ind i forsvaret. Det er med til at brande forsvaret som en rummelig arbejdsplads, at vi har både kvinder og danskere med anden etnisk baggrund i organisation. Endelig er det gavnligt for arbejdsmiljøet, at der er fokus på at begrænse krænkelser. Et godt arbejdsmiljø er godt for opgaveløsningen, konkluderer Henrik Sønderskov.

Forsvaret arbejder i øjeblikket på en trivselspolitik, som er endnu et initiativ for at sikre et godt arbejdsmiljø.