[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg Forsvarets Hovedredaktion

Selv om man har ventet i seks måneder, kan en halv time fra eller til godt gøre en forskel. Særligt når den soldat, som de pårørende har ventet på, kommer en halv time tidligere end annonceret. Det skete, da det næstsidste fly med soldater fra ISAF Hold 13 onsdag morgen kl. 06.10 landede i Roskilde, selvom flyet først var ventet 06.40. Derfor kom nogle af de pårørende først løbende i sidste øjeblik, inden soldaterne kom gående i små flokke gennem det klappekommando, som Livgarden havde opstillet. Mange andre var dog klar med flag i hånden og næsten febrilsk ventede blikke.

- Det er total nervepirrende, jeg har sommerfugle i maven og jeg er lige ved at tude, siger Belinda Christensen, som venter på sin mand.



Fordi soldaterne skal til kontrol i tolden, må nogle af de pårørende vente temmelig længe. En af dem er Helle Krasnik, der venter på sin søn, der er delingsfører i Bravokompagniet. Hun kan se den ene rørende genforening efter den anden, mens hun selv venter. Men den ekstra ventetid betyder ikke så meget.

- Det lever jeg med. Jeg ved, at han er med maskinen, og jeg ved, at han er OK, så kan jeg godt klare at skulle vente lidt endnu, siger hun.

Se video fra hjemkomsten her.



Forsinket i døgn
For kaptajn Niels Brandt, der er presseofficer ved DANILOG, er det det lidt af en lettelse at se soldaterne ankomme til tiden. For rotationen mellem Hold 13 og 14 har været ramt af forsinkelser, der kostede soldater og pårørende flere døgns ekstra ventetid. Forsinkelsen skyldtes i første omgang et kompliceret teknisk problem på et fly, og det var ikke bare lige sådan at skaffe anden transport.

- Det var ikke noget, vi hellere ville end at sende et nyt fly. Men der var ikke noget. Flymarkedet har været støvsuget i hele Nordeuropa, fordi folk er flygtet fra den dårlige sommer. Desuden skal fly, der flyver med soldater, have en særlig overflyvningstilladelse, som er knyttet til det specifikke fly. Og endelig er luftrummet over Afghanistan så fyldt, at man ikke bare kan sende et fly ind uden forudgående planlægning, forklarer Niels Brandt.

Hør Niels Brandt forklare om forsinkelsen her.

Problemet blev løst ved at sende soldaterne hjem ad andre veje, blandt andet med hjælp fra briterne, og ved at Danish Air Transport, der normalt står for lufttransporten af den danske soldater, fik hentet et fly med den rigtige tilladelse hjem fra Grønland, hvor det havde været fanget af dårligt vejr.

De sidste soldater fra Hold 13 ankommer efter planen til Danmark på søndag.