[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Flemming Diehl Forsvarets Materieltjeneste

Spar på brændstoffet og hjælp miljøet. Det budskab er der jo intet nyt i, men at det ligefrem også højner soldaternes sikkerhed, var en øjenåbner for flere af deltagerne på the Nordic Defence Industry Seminar (NDIS) i Bella Centeret.

Meldingen kom frem ved en af de mange workshops, hvor gæster fra en hel række lande diskuterede multilateralt forsvarssamarbejde, og hvordan landenes forsvar kan blive en grønnere.

En workshop havde kontreadmiral Nils Christian Wang som ordstyrer, og han trak fra starten banen op med pointen, at nok var det nyt for militære systemer, at de skulle spare på energien, men når soldaten var i privaten, vidste han jo godt, at lyset skal slukkes, at der skal spares på benzinen, og at det ikke ligegyldigt, om huset er isoleret eller ej.

Tænk grønt og hjælp soldaten
På den samme workshop var der gæstetalere fra det britiske forsvarsministerium, og de kom med hårdtslående pointer. Som det første, at jo mindre energi, der bruges i eksempelvis Camp Bastian i Afghanistan, jo færre konvojer med brændstof skal der køres ind til lejren. En lang og dyr tur, som udsætter de kørende soldater for den fare at blive mål for fjendtlige angreb.

Derudover er transporten af brændstof vanvittigt dyr. Faktisk kan prisen på en liter brændstof blive op til fyrre gange dyrere, end den kan købes for på den hjemlige tankstation. Så faktum er, at bruges der mindre brændstof, kan den store besparelse bruges på andre ting. Sidst men ikke mindst, så gavner det jo miljøet.

Så årsagerne til at tænke grønt står næsten i kø, og det behøver ikke være raketvidenskab at spare på energien. Heller ikke, når det skal ske i en lejr langt fra Danmark. 

Der er masser af lavthængende frugter
Den tekniske ansvarlige Matthew Whittington fra projektgruppen i det britiske forsvarsministerium, som ser nærmere på, hvordan de britiske styrker kan spare på energien, påpegede, at løsninger ikke behøver at være komplekse.

Som eksempel forklarede han, at cirka 50 procent af den energi, der blev brugt i Camp Bastian, gik til aircondition i telte og containere. De anlæg kørte uanset, om soldaterne opholdt sig der eller ej, men havde der været en kontakt til airconditionanlægget nær udgangen i teltet, så kunne sidste mand lukke og slukke, og det gav en nem besparelse.

Derudover kunne man se på, hvor godt teltene var isolerede, og om vand kunne renses mere effektivt på stedet. For som med brændstof skal det køres i lastbiler, og det er dyrt og farefuldt. Generelt måtte det være devisen, at man skal minimere, hvad der skal transporteres ud til soldaten. Kan det købes lokalt må det foretrækkes.

Alt i alt var det budskabet, at der er en masse lavthængende frugter, som er lige til at plukke og det vil være give smartere løsninger for pengepungen, miljøet og soldaten.