[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Henriette Bech Forsvarets Hovedredaktion

Irene Særkjær ønsker at gøre en forskel for Danmarks udsendte soldater. Hun har arbejdet på KFUM’s soldaterhjem i Danmark i to år og har nu fået mod på at udleve drømmen om at udfylde en rolle for de udsendte soldater i Camp Price i Afghanistan i seks måneder. Derfor sendte hun for et års tid siden en ansøgning til KFUM, som søgte et nyt team til Afghanistan.

- Vi har været på et grundkursus i forsvaret for at kunne udsendes og også på nogle andre kurser i kommunikation og samtale. Jeg vil gerne gøre en forskel for vores soldater, og så håber jeg også at opnå personlig udvikling og få nye udfordringer, fortæller Irene Særkjær, som oprindeligt er uddannet jordbrugskonsulent, men gennem sit arbejde i KFUM’s soldaterhjem har fået så meget erfaring, at hun kan bruge det i arbejdet i Afghanistan.



Arbejdet
KFUM’s udsendte skal arbejde i Kuffen (KFUM-cafeen) i Camp Price, hvor soldaterne kan komme og slappe af i hjemlige omgivelser. Irene og Karin vil åbne cafeen hver dag ved 6-7 tiden om morgenen og lukke ned omkring kl. 22-23 om aftenen. Irene og Karin skal lave kaffe og bage brød og kager, men ikke mindst består arbejdet også i at tale med de soldater, der har lyst og behov.
Som KFUM-repræsentanter har man også en forkyndende rolle i forhold til det kristne budskab, og derfor er der hver aften en kort stund med aftensang og andagt, hvor aktuelle emner relateres til eksempelvis bibelcitater. Derudover bliver der holdt forskellige arrangementer om aftenen som quiz, bankospil og filmaftener. Der er også et bibliotek, som soldaterne kan benytte.

Sådan er de udvalgt
Når man fra KFUM’s side sender et team ud til danske soldater i udlandet, så kræver det, at de kan arbejde sammen i lang tid. Inden udsendelse gennemgår de, ligesom soldaterne, lægeundersøgelse, tandundersøgelse og vaccinationer. Dog skal KFUM-udsendte ikke udføre fysiske tests.

- Vi udvælger teams i forhold til, at de kan arbejde meget tæt sammen i lang tid. De skal arbejde på 36 kvadratmeter fra morgen til aften, og det skal fungere. For at arbejde sådan et sted kræver det, at man som menneske er omsorgsfuld og har empati. De skal evne at udføre og udleve det forkyndende arbejde og værdigrundlag, som KFUM rummer. Altså omsorgen for det hele menneske – ånd, sjæl og legeme. Derudover skal de være indstillede på at hjælpe soldaterne med praktiske ting som at lappe et par bukser, hjælpe med at skrive et brev og i det hele taget være næsten som en familie. De skal dele den åndelige del og kunne trøste både i religiøs og menneskelig forstand, siger generalsekretær i KFUM Per Møller Henriksen.

Fakta
KFUMs Soldaterhjem driver 15 soldaterhjem i Danmark samt 2 soldaterhjem i Afghanistan.
I 2011 var det samlede besøgstal på KFUMs Soldaterhjem på ca 840.000.
KFUMs Soldatermission har ca. 11.000 medlemmer, der støtter arbejdet. Budgettet er på 24 mio. kr. Der er ca. 75 fuldtidsansatte og mange flere frivillige ildsjæle. KFUMs Soldatermission har 13 genbrugsbutikker, hvoraf 4 drives i samarbejde med andre organisationer.