[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg Forsvarets Hovedredaktion

Personlige rekorder, fantastisk opbakning og en lang tudetur. Berlins maraton blev den ventede kæmpeoplevelse for det hold fra Veteranhjem København, der deltog i det store løb med 41.000 løbere.

-Det gik over alt forventning. Hver af løberne kæmpede med sine udfordring, og de kom igennem på deres egne vilkår, siger Christina Hviid Mailund, der sidder i bestyrelsen for veteranhjemmet og var med i Berlin som hjælper. Efter et par afbud i sidste øjeblik, bestod holdet af 12 løbere og seks hjælpere.



Løbeoplevelsen begyndte allerede lørdag, hvor mange af løberne deltog i et seks kilometer langt Friendship Run fra Charlottenburg til Berlins Olympiske Stadion.

-Vi løb ind på stadion gennem en tunnel og blev modtaget af jublende mennesker. Der er mange, der er klædt ud, og en af vores hjælpere, der havde fødselsdag, blev vist på storskærm. Det var en kæmpe oplevelse, siger Christina Hviid Mailund.

Den lille løbetur lørdag var dog ved at blive dyr. Tre af veteranerne blev så grebet af stemningen, at de løb alt for hurtigt.

-Jeg troede ikke, at de seks kilometer ville betyde noget, men jeg havde ømme ben søndag morgen, siger Søren Rantzau.

På trods af de ømme ben, havde Søren Rantzau et godt løb.

-Det var super fedt og flot. Der er en fantastisk opbakning, og det giver lige de ekstra vitaminer, når folk råber ens navn, selv om det faktisk var alt det råben og skrigen, som jeg havde sværest ved, siger Søren Rantzau, der er psykisk såret.

Veteranhjemmet havde placeret hjælpere på aftalte steder på ruten og i målet for at kunne bakke løberne op moralsk. En af hjælperne var Freddy Jensen, som er frivillig på veteranhjemmet.

-Det var spændende. Der var en del praktiske udfordringer med at finde ud af, hvor vi skulle aflevere ham, der kørte på håndcykel og derefter med at komme tilbage til det sted, hvor vi skulle mødes med løberne, når de var kommet i mål, fortæller Freddy Jensen.


Dennis Dencker gennemførte for anden gang et maraton på sin protese. Han løb sammen med Peter Møllebro, der er maratonveteran med over 100 løb i benene.

Hovedopgaverne for hjælperne var at bakke løberne op moralsk og sørge for den tryghed, som særligt de psykisk sårede veteraner har brug for. Det virkede.

-Veteranhjemmet sørgede for, at alt var klart og det gjorde, at man var tryg og kunne slappe, fortæller Kim Eg Thygesen, der har post traumatisk stress syndrom, og normalt har problemer med at være sammen med mange mennesker. 

Under løbet slappede Kim Eg Thygesen dog ikke af. Han løb de 42,195 km på 3.42.13 og slog sin personlige rekord med hele 38 minutter.

-Det var en kæmpe oplevelse. Jeg blev helt rørstrømsk og havde tudetur til sidst, men det var fantastisk. Sådan noget gør, at de problemer og mange nederlag man har i dagligdagen ryger i baggrunden, og at man har overskud i mange dage, siger Kim Eg Thygesen.

To af løberne fra veteranhjemmet  løber allerede maraton igen, når Team Veteran deltager i New York City Marathon den 4. november. Andre overvejer, hvor de skal løbe maraton næste gang.