[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Martha Madsen Forsvarets Sundhedstjeneste

I begyndelsen udvikler du sandpapirshoste, og i timevis efter kan du smage blod, og forhindringsbanen er endda kun én af disciplinerne i militær femkamp. Sporten består af forhindringsbane, skydning, svømning, granatkast og terrænløb, og du skal være god til alle disciplinerne, hvis du vil være en god femkæmper. Det danske militære landshold har en verdensrekord og to tidligere verdensmestre, hvoraf den ene for tiden arbejder på at generobre titlen.

Militær femkamp kræver en vilje af stål, den kræver fokus og koncentration såvel som en fysisk form udover det sædvanlige.

- Fra jeg står op, er min dag skemalagt i 10-minutters intervaller, fortæller løjtnant og kadet ved Hærens Officersskole Sabine Hvam Pedersen. Hun er i den militære femkamps europæiske top 10, hvilket hun har opnået ved at træne i to til tre timer hver dag ved siden af sit arbejde i forsvaret.

Kend dig selv
Første gang Sabine Hvam Pedersen skulle gennemføre forhindringsbanen, var nerverne overvældende, men det er dét, femkamp kræver: total kontrol over dig selv og dine reaktioner. Derfor er de militære femkæmpere ikke bare elitesportsudøvere, de er også dygtige soldater. De har disciplin og selvindsigt, så de kan holde sig i ro, bide tænderne sammen og udstå ekstreme omstændigheder.

- Jeg kan styre nerverne, og jeg kender mig selv i pressede situationer. Folk gør irrationelle ting under pres, så det er godt at kunne genkende signalerne, siger kaptajn ved Det Danske Internationale Logistikcenter Allan Kjær.

Det kunne han blandt andet bruge som chef ved det nationale støttelement i Camp Bastion i Afghanistan, hvor hverdagen er præget af arbejdspres og stress, for sådan er situationen på en militærbase i fjendeland bare. Her kunne Allan bruge sin træning fra femkampen til at håndtere sig selv, men også sine medarbejdere, når det konstante pres blev for meget, og der opstod konflikter.

Læs mere her