[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Martha Madsen, Forsvarets Sundhedstjeneste

Den sårede raller uforståeligt, hans højre ben er væk under knæet, hans krop er stiv, og hans øjne ser intet. Rundt om ham arbejder tre sygepassere desperat, de binder et tourniquet om hans højre lår, tvinger væske i ham, og instruktøren retter på den såredes puls og konkluderer, at patienten kan blive overført fra Price til Bastions felthospital.

En ny del af Forsvarets Sundhedstjenestes uddannelser er den såkaldte simulationsuddannelse, hvor sundhedspersonellet får testet deres lærdom i et scenarie, der vil minde om det, de vil opleve, når de bliver udsendt til Afghanistan. Forsvarets Sundhedstjeneste har anskaffet to simulationsdukker. Foreløbig er det sygepassere og læger, som skal udsendes, der får mulighed for at øve sig på dukken. 

Centralt i simulationsuddannelsen er en dukke, der har både puls, hjerteslag og stemme. Dukken er hægtet til en computer, der måler dens tilstand, og på den måde kan uddannelsens instruktører tydeligt og meget praktisk se, hvordan eleverne klarer sig: er dukken død eller i live efter endt behandling?

FSU har indforskrevet Claus Bretlau fra Herlev Sygehus til at starte uddannelsen op. Bretlau har sin daglige gang på Herlev Sygehus’ simulationsafdeling, hvor læge- og sygeplejerskestuderende kan få praktisk erfaring med det arbejde, de kan komme ud for på et sygehus. Den erfaring skal forsvarets sygepassere, læger og sygeplejersker også kunne få hjemmefra, og derfor er der blevet indrettet et rum til simuleringen, hvor dukken ligger klar på sin båre, og bagved et en-vejsspejl sidder en instruktør med en computer, hvorpå han kan følge – eller justere på – dukkens tilstand, og han kan tale gennem dukkens mund via en mikrofon og på den måde illudere patient.

Ved at gennemføre det simulerede scenarie vænner eleverne sig til at arbejde under pres, til at tale med hinanden og med patienten under behandlingen, de lærer, at deres behandling har en direkte effekt, og de får et overblik, der kan ende med at redde liv, når de er kommet til Afghanistan.

Den første simulation blev gennemført den 22. marts på Flyvestation Skalstrup med hele det nuværende sygepasserhold og fem basislæger.

Patienten overlevede.