Nyheder
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Af Jan Schelbech, Forsvarets Hovedredaktion
Sydvestmonsunen har lagt sig og vejret er lige nu perfekt for de somaliske pirater i de små hurtigtgående skiffs, der har terroriseret den internationale skibsfart omkring Afrikas Horn og den somaliske kyst i de seneste år. Men det er ikke pirater, som besætningen fra den danske fregat Iver Huitfeldt møder flest af langs kysten lige nu.
Aktiviteten på havet er stor, men det er fiskere, der tager på vandet for at tjene til dagen og vejen. Antallet af piratangreb og kapringer er gået voldsomt ned. Somalierne tager igen ud for at fiske. Og det er en markant ændring og et tegn på, at det internationale samfunds indsats mod pirateri endelig begynder at slå igennem. Ifølge det Internationale Maritime Bureau, der bl.a. overvåger pirataktivitet, er antallet af skibe, der har anmeldt angreb fra somaliske pirater faldet til det laveste niveau siden 2009.
Siden maj 2012 har der kun været fire registrerede piratangreb ud for den somaliske kyst og ingen af angrebene har ført til kapringer af skibe.
- Indsatsen mod pirater virker. Både indsatsen fra de militære skibe, men også fordi den civile skibsfart er blevet bedre til at beskytte sig. De følger de internationale retningslinjer for ”Best Management Practise” med anvendelse af pigtråd, vandslanger og bevæbnede vagter ombord - og det virker.
Det fortæller kommandørkaptajn Kristian Haumann, der er chef for den danske fregat Iver Huitfeldt, der lige nu er på piratjagt, som en del af NATO´s Ocean Shield operation ved Afrikas Horn.
Piratsituationen har ændret sig markant, siden Kristian Haumann var på piratjagt fra december 2010 til marts 2011, hvor han var chef for støtteskibet Esbern Snare. Her var piratangreb en næsten daglig udfordring. Det er det ikke længere.
Taktikken mod piraterne er også lagt om. NATO´s flådefartøjer sejler så tæt på den somaliske kyst, som det er muligt. Her kan skibenes besætninger overvåge, om piratmoderskibe og de hurtigtgående skiffs er på vej ud. Samtidigt henter marinesoldaterne oplysninger hos de lokale fiskere om, hvor piraterne evt. befinder sig.
- Vi sikrer, at piraterne har vanskeligt ved at forlade kysten i deres moderskibe, og hvis det lykkes dem at stikke til søs, så jagter vi dem. fortæller Kristian Haumann.
Samtidigt bliver der nu udvekslet erfaringer og viden om piraterne mellem NATO-styrkerne og de lokale ledere langs kysten. De forbindelser har betydet, at piraterne er blevet mindre accepterede i lokalsamfundene, og de har vanskeligere ved at have deres lejre på kysten. Denne kontakt er næste skridt i kampen mod piraterne. Indsatsen er også rykket i land, og skal være med til at sikre, at somalierne selv bliver i stand til at bekæmpe pirateriet. Men kampen er ikke vundet.
Somalia har Afrikas længste kyststrækning på ca. 3300 kilometer, så det er en voldsom opgave. Men der er lagt pres på lovløse kræfter i det krigshærgede land. I september afholdt man et historisk præsidentvalg i Somalia - det første i to årtier. Og i oktober lykkedes det styrker fra den Afrikanske Union (AMISOM) og The Somalian National Army (SNA) at befri den vigtige sydlige havneby Kismayo fra Den islamiske oprørsstyrke Al Shabaab, der i februar 2012 blev en officiel del af Al Qaeda.
- Udviklingen er positiv, men der er ingen tvivl om, der fortsat er brug for vores tilstedeværelse ud for Somalias kyst. Hvis ikke vi er her, vil piraterne tage på vandet igen, slutter Kristian Haumann af med at sige.
Iver Huitfeldt indgår i NATO-flådestyrken ved Afrikas Horn indtil april 2013.
Læs mere om Ocean Shield.