[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Thomas Jerichow Forsvarets Hovedredaktion

Faren i Afghanistan har ændret sig. Der er stadig en trussel fra skyderier, mortergranater og improviserede sprængladninger, men nu er der også fokus på risikoen for de såkaldte green-on-blue skyderier, hvor soldater fra den afghanske hær skyder på deres danske mentorer. Da ISAF Hold 13 ankom i januar, var de danske instruktører derfor også uddannede til at håndtere den mulige fare.

- Vi har forberedt soldaterne på, at samspillet med afghanerne er afgørende for succes, fortæller major Hans Mølleskov fra Forsvarskommandoen. Modsat, hvad man først troede, viser det sig dog, at det sjældent er Taleban eller andre terrorister, der står bag drabene. 

- Faktisk er det en myte, at angrebene er organiseret af Taleban. Undersøgelser viser, at mere end 65 procent af angrebene sker på grund af misforståelser mellem NATO-soldater og deres afghanske elever, fortæller Hans Mølleskov.

Det forhindrer dog ikke Taleban i at prøve at tage ”æren” for drabene bagefter.
Angrebene har stor effekt på moralen hos de soldater, der arbejder tæt sammen med afghanerne, og på det politiske niveau i hjemlandet.

Hvad enten det er Taleban eller enkelt personer, der står bag drabene, så er forsvarets uddannelse af de udsendte soldater i dag indrettet på at forberede soldaterne med mødet med deres afghanske allierede – og de udfordringer og potentielle farer, der ligger heri. 

- Kulturforståelse er vigtigere end nogensinde for danske soldater i Afghanistan Det handler om samspillet med den enkelte afghaner og om at undgå misforståelser. Det opnår man gennem at træne kendskabet til den afghanske kultur, sproget, religionen og brugen af tolke. Både for at kunne få et godt dagligt samarbejde med de afghanske allierede, men også for at forhindre, at der opstår misforståelser og ærekrænkelser, afslutter Hans Mølleskov.

Se video her

Fakta om green-on-blue
Den tyske general Carsten Jacobson fra ISAF, omtalte for nylig antallet af episoder som ”ret lavt i betragtning af at 130.000 NATO-soldater og 350.000 afghanere træner sammen med jævne mellemrum”.