[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin Forsvarets Hovedredaktion

Russiske militærobservatører landede i går eftermiddag i Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord) deres specialindrettede fotoobservationsfly: et Tubolev 154. For første gang nogen sinde benytter russerne sig af deres ret til at overflyve, observere og fotografere Grønland og Færøerne.

- Vi har ikke noget at skjule, og russerne har ret til at overflyve Grønland, siger oberstløjtnant Thomas Thue Hansen fra Flyvertaktisk Kommando.

Open Skies Traktaten gælder for hele området mellem Vancouver og Vladivostok og betyder, at Danmark skal være klar til at acceptere flyvninger over Grønland og Færøerne. Russerne flyver i alt fire missioner – én på vej op til Grønland og én på vej hjem; begge gange overflyver de Færøerne. Mens de er på Grønland flyver de to missioner – én fra Søndre Strømfjord nordpå til Thule og én fra Søndre Strømfjord sydpå til Narsarsuaq. Thule-turen gælder militære installationer og infrastruktur ved Diskoøen og Ilulissat (Jakobshavn). Tur nummer to til Narsarsuaq omfatter blandt andet Godthåbsfjorden.

- Det handler om verifikation af oplysninger. Herhjemme i Danmark ville de typisk observere på militære installationer, men dem er der ikke så mange af på Grønland, så russerne vil nok kigge på infrastrukturen, siger Thomas Thue Hansen.

Russerne observerer under deres missioner områder med olieefterforskning og steder, hvor der er projekteret minedrift.