[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kim Vibe Michelsen

I samarbejde med politiet og SSP medarbejdere har en flok sergenter fra hærens sergentskole i Sønderborg besluttet sig for at gøre noget ved ungdomskriminaliteten i området. De laver weekend øvelser for udvalgte unge, der lever på kanten af loven med risiko for at ryge ud i alvorlig og varig kriminalitet.

"Vi har også her i byen nogle bebyggelser, hvor der er bandedannelser og meget kriminalitet, og hvor de unge mennesker følger de forkerte rollemodeller. Det er vores erfaring indtil videre, at mange af de unge får et øget selvværd og lettere ved at sige nej, når de kommer igennem vores øvelser," siger seniorsergent Michael Ipsen, der er primus motor på samarbejdet.

Kæmpe succes
Ideen opstod, da han var med nogle politifolk ude og holde en præsentationsdag om folk i uniform i det belastede boligområde. En dag der var lavet for at give de unge et lidt bedre og afmystficeret forhold til folk i uniform.

"Det var en kæmpe succes, og de unge var meget glade for det. Efter det kom politiet og spurgte, om vi ikke kunne lave nogle mere aktive ting for de unge," fortæller Michael Ipsen.

Positiv adfærdsændring
Under øvelserne prøver de unge at overnatte udendørs og lave forskellige samarbejdsøvelser. Den første kørte af stablen i september, men øvelsen står ikke alene. Den er en del af et forløb.

Efter tre måneder mødes øvelsestagerne og deres forældre igen med soldaterne for at evaluere oplevelsen, og det er her resultaterne for alvor bliver målt. Alle forældre til deltagere på øvelsen havde oplevet en positiv adfærdsændring fra deres børn i de efterfølgende tre måneder, og de unge var også selv rigtigt glade for oplevelsen.

Efter den tilbagemelding har Michael Ipsen besluttet sig for at fortsætte det frivillige og ulønnede engagement, så samarbejdet mellem soldaterne, politiet og SSP medarbejderne vil sende flere udfordrede unge på militærlignende øvelser i fremtiden.