[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Danske og svenske minedykkere tilbringer en hel del timer i en tank under gulvet på Dykkerskolen på Holmen denne uge. De deltager i et eksperiment med en ny luftart, som både søværnet og den svenske flåde er ved at tage i anvendelse.
Forsøgene med den nye luftart er en del af det nordiske samarbejde NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation). Formålet er at udarbejde såkaldte tabeller for dykning med luftarten, der blandt andet består af helium, og som gør det muligt at dykke dybt uden de gener, dykkere normalt oplever på mere end 30 meter vand.
-Sverige og Danmark er begge i gang med at se på den nye type luft til dykkerflaskerne. Derfor var det er god mulighed for at udveksle erfaringer og spare nogle penge, fortæller orlogskaptajn og minedykker Jerry Linden, der deltager i forsøgene på Holmen.

Dykkerne får den nye luftart i flaskerne og hopper ned i en tank under gulvet på dykkerskolen. Herefter sættes tanken under tryk, der svarer til 60 meters dybde. Når dykkerne har været i tanken en halv times tid, begynder den langsomme opstigning, og en time senere kan de komme ud af tanken.

Derefter måles mængden af bobler i deres blod med en scanner af samme type som man anvender til at scanne gravide. Resultaterne skal analyseres i Sverige, og på baggrund af erfaringerne kan man laver tabeller og regler for dykning med den nye luftart.

Selvom testen foregår under kontrollerede former på Holmen er det ikke helt ufarligt at blive sat under tryk i en lukket tank. Især fordi dykkeren vil få dykkersyge, hvis han kommer op i normalt tryk for hurtigt. Derfor er der konstant folk klar til at redde dykkerne ud, hvis det går galt nede i tanken.
-Vi har to mand i beredskab inde i en tryktank ovenpå dykkeren. De kan komme ned til ham på mindre end et minut og få ham op i tryktanken, hvor han kan behandles samtidig med, at vi langsomt tager trykket af ham, forklarer seniorsergent Jan Schultz fra Søværnets Dykkerskole.

Den nye luftart skal anvendes af søværnets minedykkere, som er specialister i at finde og uskadeliggøre miner under vandet. Søværnet uddanner også skibsdykkere, der arbejder med skibsreparationer og frømænd, der fungerer som specialoperationsstyrker.