[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, kommunikationsafdelingen.

- Jeg er glad og stolt over det, og så synes jeg, det er helt på sin plads, fordi Afghanistan er og vil blive ved med at være et vigtigt kapitel i Danmarkshistorien, siger chefen for Hærens Operativ Kommando, generalmajor Per Ludvigsen.

Maleriet har en dansk soldat fra Task Force 7 og afghansk soldat i forgrunden, som er på vej fremad. I baggrunden ses andre soldater, civile, et pansret MRAP-køretøj, en afghansk landsby samt eksplosioner fra improviserede sprængladninger og flybomber. Det er ikke et øjebliksbillede, men det trækker forskellige elementer fra Afghanistanindsatsen ind i det samme maleri. Så mange aspekter kan nemlig ikke rummes i et foto taget på et splitsekund.


Mathilde Fengers maleri Transistion.

- Jeg synes, det er et fantastisk værk. Når jeg hører Mathilde Fengers forklaring på den symbolik, som hun har bygget ind i billedet, så bliver det bare endnu bedre, siger Per Ludvigsen.

Hæren har støttet Maria Fengers arbejde med at skildre missionen Afghanistan og har organiseret hendes to besøg i Afghanistan på ISAF hold 10 og 14.


Chefen for Hærens Operative Kommando generalmajor Per Ludvigsen holder tale umiddelbart inden afsløringen af maleriet.

Maleriet blev afsløret af sergent Benjamin Markus Jensen fra Jydske Dragonregiment, der var udsendt til Afghanistan, mens Mathilde Fenger lavede research til sit værk.

- Jeg er positiv over billedet. Man kan se det negative i baggrunden med bomben, der sprænger, mens i forgrunden har vi relativt lyst portrætterede soldater, som går fremad mod en lysere fremtid. Det er et positivt billede, som man godt kunne se lidt oftere i medierne, forklarer Benjamin Markus Jensen.

For hovedpersonen Mathilde Fenger var det en følelsesladet dag. Flere gange knækkede stemmen over, da hun skulle takke det nationalhistoriske museum for den store tillid, de havde vist hende i processen med at få lavet et Afghanistanværk til den danmarkshistoriske udstilling.

- Det var lettelsens øjeblik. Det har rørt mig dybt både at blive modtaget på den måde af fondene bag det og Forsvaret, som alle er med i dag, beretter Mathilde Fenger.

Det nationalhistoriske museum arbejder også på at få fremstillet et maleri af Søværnets piratbekæmpelse og Flyvevåbnets indsats i Libyen, som medvirkede til Moammar Gadaffis fald.