[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Carsten Randers, Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste

Tidligere medarbejdere på Rørdal Kaserne ved Aalborg – også kendt som Værkstedsområde Rørdal – var inviteret til at overvære, da den store hovedbygning blev jævnet med jorden.

Nostalgiske minder om den gamle arbejdsplads føg gennem den vinterkolde luft, og den 78-årige pensionerede mekaniker Thorkild Risager mente, at den gamle kommandant ville vende sig i graven ved synet af den strippede bygning.
- Det var tider, og det er lidt vemodigt at se en tidligere arbejdsplads sådan. Jeg har været her i 35 år og en medaljes tid, fortæller Thorkild Risager.



Professionel nedbrydning
Projektleder ved Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste (FBE) Børge Hansen bød velkommen til dagens nedrivningsgilde.
- Det er det modsatte af et rejsegilde, men principperne er de samme. Når man bygger en bygning, kommer byggematerialerne stykvis og bliver sat sammen. Ved nedrivning bliver de samme bygningsmaterialer pillet fra hinanden stykvis. Kun det forurenede materiale bliver til affald, mens resten går til genbrug. Sådan arbejder de professionelle nedbrydere, og med nedrivningsgildet her vil vi markere afslutningen på en epoke.

Den epoke fik Gunnar Heilmann Rasmussen lejlighed til at fortælle om som den sidste chef på stedet, før det blev lukket ned i 2008. Han kunne berette, at det i sin tid var den første flyveplads i Aalborg, som under krigen blev udbygget af tyskerne under navnet Flugplatz Aalborg OST. Og hangaren, der i dag skulle væltes, var den største enkelte bygning fra krigens tid. Siden havde der både været flygtningelejr og værkstedsområde gennem mange år.

Jorden rystede
For at få den gamle hangar til at falde til jorden med et brag uden at sprænge den, havde nedbrydningsfirmaet svækket bygningerne ved at skære i træsøjlerne i hangaren. Til sidst nappede en gravemaskine skråstiverne i begge ender af, og så kunne to gravemaskiner ellers skubbe til hangaren, der faldt sammen med et ordentligt brag, så jorden rystede, og en stor støvsky bredte sig over bygningsresterne.
En af de tidligere medarbejdere, der overværede seancen, var Villy Nielsen, der i 32 år arbejde på værkstedsområdet. Han og en kollega var de sidste til rydde op at forlade stedet tilbage i 2008.
- Det var en god arbejdsplads, og vi var næsten som en lille familie herude, så det er lidt vemodigt. Det kan man også se med de mange fremmødte i dag. Men vi vidste jo, at det ville ske, og det var spændende at være med til at se bygningen falde.

Også Børge Hansen fra FBE var tilfreds med den vellykkede nedrivning. Nu skal resten ryddes op, og de miljømæssige forpligtelser i forbindelse med rømningen af området klares. Derefter bliver det overdraget til F.L. Schmidt, som forsvaret har lejet området af.
Se hangarens fald (video: Ann Outzen)