[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarskommandoen.

- Når man står op morgenen ved man aldrig, hvordan dagen går. Man skal hele tiden være parat til, at der sker noget uforudset. Ellen Margrethe Løj.

- Vores ledelse slog hårdt ned på dårlige arbejds- og miljøforhold. Det vil vi ikke finde os i, sagde de til UNIFIL, siger Jesper Ellehauge. Han syntes FN-missionen havde godt af at få besøg af et hold friske og motiverede soldater, der stillede spørgsmålstegn ved den måde UNIFIL havde kørt på.

For mange er FN lig med Cypern eller operationerne i Balkan i 1990’erne, men den nye e-bog giver et opdateret billede af verdensorganisationen. Der er syv portrætter af danskere, som har været udsendt i forskellige roller på FN’s missioner. Desuden beskriver e-bogen, hvordan en FN-mission forløber fra konflikten opstår til, at soldaterne står i missionsområdet. Den gennemgår FN’s reformer af det fredsbevarende arbejde siden 1990’erne og fortæller om hovedbegivenhederne i det danske Forsvars indsats i FN.

Download e-bogen i lav opløsning.

Download e-bogen i høj opløsning.


Dansk FN-soldat ved UNIFIL - FN-missionen i Libanon - hvor Danmark havde soldater i perioden 2009-2011. Foto: Rune Dyrholm.

Flere FN-missioner
Grunden til, at Forsvaret vælger at sætte fokus på FN, er, at der kan komme flere FN-missioner i de kommende år i takt med, at indsatsen i Afghanistan drosles ned. Denne tendens har allerede vist sig ved Danmarks bidrag til FN-missionen i Mali og indsatsen for at fjerne kemiske våben i Syrien. Desuden er der danske soldater på FN-missioner i Sydsudan, Mellemøsten, Liberia, Afghanistan og Korea.  E-bogen og FN-temaet på hjemmesiden giver de soldater, der skal på FN-mission, en let og hurtig introduktion til udsendelser med FN. Samtidig med bogen publicerer Forsvaret et FN-tema på forsvaret.dk, hvor man blandt kan se videoklip med udsendte på FN-mission.

Se FN-tema her

Planen er, at bogen skal opdateres, så for eksempel indsatsen i Mali og Syrien bliver omtalt i den næste opdatering. E-bogen er gratis og kan downloades som pdf til mobiltelefoner, tablets og iPads. 
Bogens forfattere er Sune Wadskjær Nielsen og Anders Fridberg fra kommunikationsafdelingen i Forsvarskommandoen samt Annah Pyndiah fra Forsvarskommandoens afdeling for internationalt sikkerhedssamarbejde.