[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, kommunikationsafdelingen

I takt med at Danmarks indsats i Afghanistan bliver mindre, vil der blive øget fokus på fredsbevarende opgaver i Afrika. Formålet med Bjørn Bisserups rundrejse var derfor at få et indblik i de nuværende missioner, samt at orientere sig om mulige nye projekter som kan støtte kapacitetsopbygningen i især Østafrika.

Første besøg gjaldt danskerne i Juba. I dag har forsvaret 14 udsendte ved FN-missionen i Sydsudan (UNMISS). De 12 bor samlet i en fælles bygning i Juba kaldet Danish House, mens to forbindelsesofficerer er udstationerede i andre regioner.  Soldaterne arbejder i FNs stabshovedkvarter inden for bl.a. operationer, logistik, regnskab og politi. (Se video fra Danish House i Juba nedenfor).


 
Som helt ny stat savner Sydsudan en række basale institutioner. Og sikkerhedsmæssigt har oprørsbevægelsen Sudan Peoples Liberation Army (SPLA) udfordringer med omstillingen til at være landets officielle hær. FNs tilstedeværelse forventes med andre ord at blive længerevarende. 

Næste stop på rundrejsen var Kenyas hovedstad Nairobi.  Forsvarets rådgiver ved den østafrikanske reaktionsstyrke i Nairobi arbejder tæt sammen med officerer fra de øvrige nordiske lande i den regionale østafrikanske styrkes planlægningshovedkvarter, EASFCOM. I hovedkvarteret og i det kenyansk ledede træningscenter for fredsstøtte, IPSTC, fik delegationen syn for, at officerer fra hele Østafrika kan samles til fælles uddannelse og konstruktivt samarbejde.



Mødet i forsvarsministeriet var præget af regeringsomlægning og indsættelsen af Kenyas nye præsident samme dag. Samtalerne gjaldt bl.a. støtten til opbygningen af kystvagt og flåde, hvor Danmark for øjeblikket har en rådgiver udstationeret i Mombasa.
Bjørn Bisserup roste Kenyas støtte med både flåde og landstyrker til bekæmpelsen af pirateri i det Indiske Ocean. Senere fik delegationen mulighed for at se, hvad landets hurtige udrykningsstyrke formår. Kenyan Rapid Deployment Capability gav en prøve på indsættelse for at beskytte en flygtningelejr.

Det er 10 år siden de grusomme krigshandlinger stoppede i Liberia. Siden har FNs mission i Liberia (UNMIL) og medlemslandene bidraget massivt til genopbygningen.
De fem danske udsendte officerer arbejder enten ude i Liberias regnskov som observatører, eller i UNMILs hovedkvarter i Monrovia.
Danmark besidder stillingen som operationschef for den del af staben, der planlægger og leder de militære styrker, leder af afdelingen for luftoperationer og en logistisk rådgiver.

Nigerianske soldater eskorterede den danske delegation under besøget, og fik samtidig lejlighed til at demonstrere, hvordan man kan håndtere civile optøjer.  En flok ophidsede demonstranter foregav at gå amok, hvorefter nigerianske soldater med skjolde og til sidst pansrede mandskabsvogne blev indsat.
(Se hvordan nigerianske soldater laver RIOT-control på video nedenfor).

Afslutningen på rundrejsen understregede helhedsindtrykket; det er vigtigt at de afrikanske lande selv kan varetage egen sikkerhed og kan gribe ind, hvis en konflikt kræver det.  Både i øst og vest er kapacitetsopbygningen på rette vej.