[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

- De havde været på den, hvis de var endt i vandet, siger marinespecialist Claus Godtfredsen, der er kok ombord på skoleskibet Alholm. Han var lørdag nat med til at evakuere besætningen i den nødstedte kutter.

Klokken 23.30 udsendte Lyngby Radio en melding om en nødstedt trækutter midt i Storebælt. Kutteren var både lille og manglede skibslys, og den lå midt i den meget trafikerede rute Tango. Den var derfor i overhængende fare for at blive sejlet ned af de store skibe, der sejler i ruten.

De to skoleskibe, der befandt sig i Agersø Sund ud for Skælskør, satte straks kursen mod Storebælt. Tyve minutter efter, at den nøjagtige position var fastslået, havde skoleskibene deres gummibåde på siden af kutteren. Vandet væltede ind med en sådan kraft, at Alholms pumpe ikke kunne følge med. Derfor blev de fire mand i båden evakueret over på Ertholm.
- Der var ingen panik, selv om der var dårligt vejr. Vi har altid trænet redning og har masser erfaring fra farvandsovervågning, siger Claus Godtfredsen.

- Ingen redningsaktioner er ens. Det er altid forskellige mennesker, man skal redde, og de reagerer forskelligt. I det her tilfælde virkede de til at være ved deres fulde fem og havde ingen skader, men det var i sidste øjeblik, vi fik dem evakueret, beretter Claus Godtfredsen. Skoleskibet havde kadetter om bord, men da de lige var ankommet, var det hovedsageligt den faste besætning, som deltog i redningsaktionen.

Slæbt væk

Da kutteren var til fare for skibstrafikken, forsøgte Alholm at bugsere den væk, men vandet blev ved med at fosse ind, og kutteren begyndte at synke. Heldigvis havde Alholm allerede fået slæbt den væk fra sejlrenden, inden den kort efter sank. Vel i land blev de fire mand modtaget af politiet, som sigtede kaptajnen for spiritussejlads.


Skoleskibet Alholm.