[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Fra 1. maj til 31. august skal Flyvevåbnet have cirka 50 mand og fire F-16 kampfly til Ämari Air Base, der ligger i det nordvestlige Estland. Derfra skal de støtte NATO’s Baltic Air Policing i luftrummet over de tre baltiske lande. Derudover vil de danske soldater bruge tiden på at holde deres træning ved lige.

Air Policing, eller afvisningsberedskab, er en fast opgave, der er blevet løst af NATO-lande på skift siden 2004, hvor de baltiske lande blev en del af NATO-samarbejdet. Estland, Letland og Litauen råder ikke selv over kampfly, der kan løse opgaven.

Ud over de fire deployerede kampfly vil yderligere to kunne udsendes fra Danmark, hvis der opstår behov.
Forsvarsminister Nicolai Wammen er tilfreds med, at Danmark kan tilbyde NATO at støtte suverænitetshåndhævelsen af de baltiske landes luftrum:

- Forsvaret af det baltiske luftrum er en integreret del af det samlede forsvar af NATOs luftrum. Tilstedeværelsen af NATO-fly i luften over de baltiske lande er et meget synligt bevis på medlemslandenes solidaritet og NATOs beslutsomhed. De danske F-16 kampfly har løst den slags opgaver før, og jeg er overbevist om, at mandskabet også denne gang vil løse opgaven professionelt, siger Nicolai Wammen.

Nyt hjemsted

NATO har bedt Danmark om at tage til Ämari stedet for til Siauliai i Litauen, som ellers tidligere har været hjemsted for de danske fly, når de har fløjet afvisningsberedskab for NATO. Det har man blandt andet gjort, fordi faciliteterne på Siauliai vil blive anvendt af polske og britiske flystyrker. Ämari Air Base er et godt sted for de danske soldater at være, da basen allerede er gearet til at håndtere kampfly.

- Vi kommer til at lave meget af det samme, som vi laver herhjemme. Vi træner, som vi gør hver dag, og så støtter vi NATO’s afvisningsberedskab, forklarer Lars Smedegaard Kjøller, der er chef for Fighter Wing Skrydstrup.