[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarskommandoen.

28. februar 1864 var Niels Kjeldsen i en desperat situation. Hans patrulje var forfulgt af preussiske husarer på heste, der var hurtigere end hans egen. Selv om han blev indhentet af fem fjender, ville han ikke overgive sig. Han forsvarede sig længe med sin sabel, indtil han blev skudt i hovedet med en pistol.



Til venstre Amalie Kjeldsen, der mange generationer tilbage er i familie med Niels Kjeldsen. Til højre Vejles borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V).

Det var denne begivenhed som 75 soldater fra Jydske Dragonregiments Niels Kjeldsen eskadron og hundredevis af borgere fra landsbyen Give nordvest for Vejle var samlet for at mindes ved Niels Kjeldsens grav på Give Kirkegård. Også to skoleklasser fra Søndermark Skolen i Vejle var til stede. Tiårige Amalie Kjeldsen fra 4. klasse skulle nemlig lægge en krans ved Niels Kjeldsen mindesmærket. Hun er tip-tipoldebarn til Niels Kjeldsen bror. Selv havde han ingen børn fået, da han faldt som 24-årig.


Chefen for Jydske Dragonregiment Kurt Mosgaard holdt tale ved kranseceremonien. Han mener Niels Kjeldsen er et godt forbillede for nutidens soldater.
- Han var en brav soldat, der kunne sit håndværk. Han var klar til at sætte livet på spil og ikke bare vælge den nemme løsning og overgive sig. Niels Kjeldsen er et godt forbillede for nutidens soldater, fordi han var villig til at risikere noget, forklarer Kurt Mosgaard.

Han roste også den store opbakning fra Giveborgerne.
- De er stolte over Niels Kjeldsen, men det viser også byen og kommunens opbakning til forsvaret, fortsætter obersten.

Efter hans død var episoden, hvor Niels Kjeldsen blev dræbt genstand for en del polemik mellem historikere og veteraner fra 1864. Resultatet var at nogle af de mest overdrevne beretninger om Niels Kjeldsens kamp ikke længere bliver betragtet som sandfærdige. Ingen kan dog betvivle, at Niels Kjeldsen var klar til at betale den højeste pris for at forsvare sit land og sine kammerater.