[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af VFK-presse

Der bliver til stadighed fløjet mange missioner. De danske fly er ofte indsat i overvågningsmissioner, hvor fokus er på indsamling af data - altså billeder taget med det fotoudstyr, som de danske F-16-kampfly har med på missionerne. Det er både flyets måludpegningsudstyr og en særlig "Reccepod", som bruges. Flyene overvåger blandt andet bygninger, personer eller køretøjer med det formål at bidrage til koalitionens samlede efterretningsbillede. Flyene overvåger også kamphandlinger. Her er flyene samtidig klar til at støtte med bomber, når det er nødvendigt, hvilket også er sket i den forgangne periode.

Missionerne, som de danske fly har deltaget i, er stadig at betragte som offensive. Når der ikke er blevet fløjet overvågningsmissioner, har det været Close Air Support-missioner (CAS), hvor flyene er indsat som luftstøtte til styrker på landjorden. Luftstøtten kan bestå af flere forskellige opgaver, afhængig af hvad der er behov for.

I løbet af de seneste 20 missioner har de danske fly anvendt tre bomber mod
fjendtlige styrker og køretøjer.

Fra første mission til den 17. november klokken 8.00 har det danske bidrag i alt fløjet 61 missioner og anvendt 42 bomber.

Læs mere om koalitionens gennemførte angreb hos US Central Command:
www.centcom.mil