[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Morten Just Brandstrup

På den vindblæste kaj i Frederikshavn stod pårørende klar til at tage imod med kys, knus og Dannebrog. På kajen stod også chefen for Marinestaben, kontreadmiral Frank Trojahn, og tog imod.

Han er yderst tilfreds med den opgave, besætningen har løst i Det Indiske Ocean henover efteråret.

- Med mig har jeg ros fra både Danmarks Rederiforening og NATO til besætningen, som har al mulig grund til at være tilfredse med og stolte over den mission, de har været på. Det er jeg i hvert fald, siger Frank Trojahn.

Chefen for Absalon, kommandørkaptajn Per Moll Petersen, var også godt
tilfreds med den netop overståede udsendelse.

- Det har været et godt togt, og der har hele vejen igennem været en god stemning blandt besætningen på skibet. Materiellet har også fungeret upåklageligt, og vi har haft en god kontakt til NATOs kommando i London omkring vores opgaver.

Klar til nye opgaver

Efter hjemkosten er der tid til lidt ferie for besætningen, inden der i begyndelsen af det nye år venter opgaver med blandt andet træning af mandskabet og reparationer af Absalon.

Missionen, der netop er afsluttet, bliver også den foreløbigt sidste i forbindelse med Operation Ocean Shield. Siden den første antipirateri-mission med Absalon i 2008 har situationen i Det Indiske Ocean ændret sig, så det danske NATO-bidrag nu bliver omprioriteret.

- Der er kommet så meget styr på pirattruslen, at skibene i området nu kan klare sig uden os. Nu skal Søværnet i stedet indgå i NATOs stående flådestyrke, hvor det forventes at Absalon vil blive indsat i slutningen af næste år, siger Frank Trojahn.

 

Søværnet har deltaget i Operation Ocean Shield siden 2008, og det er i alt blevet til over 1.600 dage til søs. I den periode er 295 pirater er blevet tilbageholdt. Heraf er de 50 blevet retsforfulgt.