[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Morten Just Brandstrup, VFK



Når det danske Frontex-bidrag flyver ud fra Siciliens kyst, så er det det store antal af mennesker, der gør den helt store forskel i forhold til de opgaver, som Challenger-flyets besætning ellers løser. Det forklarer SAK, pilot og chef for det danske bidrag på Sigonella Air Base i Italien.

Det danske bidrag er udsendt i 30 dage, og i løbet af den tid skal de flyve 100 timer.

- En mission varer typisk fem timer, og på den tid kan vi afdække et område på cirka en fjerdedel af Middelhavet i områderne syd, vest og øst for Sicilien samt øst for Italiens fastland, siger SAK

Danskernes opgave er at kontrollere og overvåge den del af Middelhavet, hvor flygtninge og migranter fra den nordlige del af Afrika sejler ud. Finder de både med sådanne ombord, kontakter de Frontex’ hovedkvarter i Rom og sørger for, at civile skibe i nærheden kommer dem til undsætning. Challenger-flyet forbliver i den situation i luften og holder øje med bådene, ind til de tilkaldte skibe er ankommet og tager over.

Selve flyvningerne over Middelhavet minder meget om de fiskeriinspektioner, som de danske Challenger-fly foretager i farvandende omkring Grønland og Færøerne.

- Den største praktiske forskel er at temperaturen på vandet er 20-30 grader højere i Middelhavet i forhold til Atlanterhavet, men ellers ligner flyvningerne dem vi udfører flere gange om måneden der, siger SAK

Men når de så finder noget i Middelhavet, er det helt anderledes end normalt.

- For ti dage siden fandt vi et faldefærdigt skib vest for Kreta, som havde drevet rundt på havet uden motorkraft i lang tid. Vi blev sendt derud af Frontex-hovedkvarteret, og ved hjælp af vores radar lokaliserede vi skibet. Med det infrarøde kamera undersøgte vi det, og vi kunne se, at der i hvert fald var et par hundrede flygtninge om bord, siger SAK

De fik tilkaldt et skib, som kunne komme og redde de nødstedte og vendte først tilbage mod basen, da de havde sikret sig, at der ikke var mere, de kunne gøre. Det viste sig, at der havde været 208 om bord.

- Hvis vi finder et mål hernede, så drejer det sig om flere hundrede mennesker. Så det vi gør, gør en forskel, siger SAK.