[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Tekst og fotos af Morten Fredslund

Et 52 m2 stort Dannebrogsflag, 500 fakler, 158 vinduer med 314 levende lys, Den Store Tappenstreg, cirka 9.000 tilskuere og ikke mindst et spektakulært 3D lysshow på kasernefacaden var ingredienser, der i år fik Haderslev lysfest til at overgå sig selv.



Haderslev Kaserne har i 65 år markeret befrielsen den 4. maj med en lysfest på kasernen. Men i år havde man indgået et særligt samarbejde med Haderslev Kommune, der har resulteret i en lang række forskellige arrangementer op til og under befrielsesdagen den 4. maj.



- Vi har i år haft en vision om, at den yngre del af befolkningen får indsigt i frihedsbegrebet, sameksistens, demokrati og frihed, og hvorfor man ikke kan tage dette for givet. For selv om vi  befinder os i et meget historisk bevidst område, har de unge ikke den store historiske indsigt med sig i bagagen. Det vil vi gerne råde bod på, og sammen med kommunen har vi derfor målrettet årets lysfest-arrangementer mod de børn og unge. Blandt andet har der været byvandringer med skoleklasser til historiske steder i Haderslev og vi har også vist Armadillo-filmen for elever på ungdomsuddannelserne, siger Ole Lehmann.

Han er major og næstkommanderende i garnisonen, hvor 10 ansatte har arbejdet på lysfesten i et lille års tid.

Armadillo-film med debat
Efter filmforevisningen havde de unge mulighed for at debattere med Armadillos instruktør Janus Metz og den tidl. kompagnichef  i Armadillo, major Poul Thomsen.

- Det er fjerde gang, at jeg ser Armadillo-filmen, men denne gang var jo noget helt særligt, fordi vi fik instruktørens og officerens syn på, hvad filmen har betydet for dem selv, de soldater, der var med og i det hele taget, sagde den 17-årige HHX-elev Caspar Haugaard efter tre timer i den lokale Kosmorama.



Ud over Armadillo-filmen bød lysfest programmet bl.a. også på debatmøde på Gram Slot, foredrag "1945 - Slaget om Danmark" på Haderslev Museum, udstillingen "Det sidste skud" samme sted, og fællesang i Gymnastiksalen på Haderslev Kaserne, inden tappenstregen med Slesvigske Musikkorps i front gik fra kasernen mod Gravene. Her sluttede et stort fakkeltog på, og i fællesskab gik man til retur til kasernen, hvor Lars Løkke Rasmussen var lysfesttaler. Han drog en parallel fra datidens frihedskamp til nutidens danske udsendte soldater.

Nutidens helte
- Under besættelsens blev der kæmpet for fred og frihed i vores egne gader. I dag kæmper tapre danskere for friheden andre steder i verden. Tidligere i dag besøgte jeg en gruppe sårede veteraner, der i nyere tid har været udsendt til nogle af de alt for mange konfliktområder rundt om i verden.

De har kæmpet kampe langt fra deres hjemland. Kæmper for at sikre den samme frihed, som blev taget fra os for 75 år siden. Kampe mod diktatorer, tyranniske og undertrykkende regimer, som har efterladt hele folkeslag uden muligheden for at leve, tænke og tale frit.

Som tidligere statsminister ved jeg, at den sværeste beslutning af alle er at sende danske soldater i krig. Men det er dog alligevel for ingenting at regne imod den beslutning, som soldaten - den enkelte udsendte - træffer. At forlade sit hjem, sin familie, sine venner, det trygge og det gode og risikere livet, fordi nationen beder om det. Det fortjener respekt.

Og selv når man kritiserer landets politikere for at sende dem af sted - og det har man heldigvis friheden til at kunne i Danmark - må man altid huske, at de mænd og kvinder vi beder tage i kamp, er helte. Helte, der kæmper for deres land. Helte, der risikerer at betale den højeste pris, fordi vi beder dem om det. Helte, er både fortjener vores respekt og vores håndsrækning, når de hjemvendte skal findes deres ben at stå på i det fredelige, civile Danmark, sagde Lars løkke Rasmussen blandt andet. ’


Begejstret publikum
Forinden havde garnisonskommandanten, oberst Søren Bo Bojesen, været på talerstolen. Bortset fra morgendagens mindegudstjeneste var det hans sidste handling som aktiv officer. Obersten blev formelt pensioneret den 30. april, men har fået forlænget tjenesten med fem dage for at få lysfesten med.
Efter talerne kulminerede lysfesten med et spektakulært 3D animationsshow på hele kasernens front. De 314 stearinlys i kasernens vinduer blev afløst af 80.000 watt, og gennem lys, lyd og livagtige animationer blev publikum ført gennem Danmarkshistoriens konflikter og krige – med særlig fokus på den lokale historik, forstås.



- Det var virkelig fedt og rigtig, rigtig flot. Jeg har set et lignende show før i Odense. Og talerne var også rigtig gode. så det har været en fin aften, sagde en begejstret Tony Jovanovich .

En anden tilskuer, Karsten Berg, var også begejstret.

- Det var meget overvældende og et rigtig godt show. Jeg stod faktisk og blev en smule rørt. Selv om jeg er her fra byen er det første gang, jeg er til lysfest her på kasernen. Men i hvert fald ikke den sidste gang. Jeg kommer helt sikkert også næste år, sagde Karsten Berg, mens den store tappenstreg afsluttede årets lysfest i Haderslev.