Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Af Rune Dyrholm, Værnsfælles Forsvarskommando
Selvom vi næsten kan begynde at ane foråret her under danske himmelstrøg, så står den stadig på sne og arktisk kulde, så langt øjet rækker for de vordende medlemmer af Siriuspatruljen netop nu. Med udgangspunkt i Forsvarets Vagt Mestersvig i Nordøstgrønland er de i disse dage i gang med den godt otte måneder lange forskoles vigtigste del; én måneds vinterkursus i det ubarmhjertige arktiske miljø. Ud af over 50 ansøgere er der nu syv mand tilbage, og kun de fem bedst egnede får en plads på de næste to års slædepatruljer i Grønlands Nationalpark - verdens største på knap én million kvadratkilometer.
- Vi lærer dem at klare sig selv her i det arktiske miljø. Nogen har knapt prøvet at stå på ski før, så vi bruger indledningsvis en del tid på de basale ting, og alt bliver indlært fra bunden - lige fra, hvordan man skal klæde sig på, orientere sig, hvordan man skal slå et telt op og anvende en brænder til håndtering af de grønlandske hunde eller at bygge og overleve i en snehule. Undervejs får de selvfølgelig også indgående kendskab til naturen, dyrene og de risici, der er heroppe, og så presser vi dem på fysikken både i kraft af kulden og fysiske øvelser. Det fortæller Anders Kjærgaard, der er leder af Sirius forskole og en af tre instruktører på vinterkurset, og som selv har taget sin tørn i Slædepatruljen tilbage i 2009-2011.
En obligatorisk øvelse er at glide ned i det iskolde vand og komme op igen ved egen hjælp. Foto: Anders Kjærgaard
De længste ture ud i det sneklædte landskab omkring Mestersvig er på op til en uge og til en af de afsluttende prøver, skal eleverne tilbagelægge 100 km på under et døgn. Turene foregår som oftest med såkaldt pulk, som er en slæde med alt det nødvendige mad og udstyr i. Som de fleste sikkert kan forestille sig, så gør mellem 85 og 115 kg på slæb ikke ligefrem turen gennem landskabet nemmere. En klassisk øvelse, som eleverne naturligvis også skal igennem, er at kæmpe sig op igen efter at være gået igennem isen.
- Eleverne bliver bestemt pressede, og her i den første del af kurset har de haft både op- og nedture hver især. Så vi lærer hinanden godt at kende heroppe, men det er også en stor del af formålet, for de to mand på et slædehold er jo helt afhængige af hinanden i månedsvis, lyder det fra Anders Kjærgaard via en satellitforbindelse til Mestersvig.
Eleverne lærer at begå sig i det barske terræn. De skal kunne tilbagelægge op til 100 km på ski på ét døgn. Foto: Anders Kjærgaard
Han har selv en særlig interesse i, at det er de rigtige kandidater, der bliver udvalgt, for til sommer vender han tilbage som chef på Daneborg, hvor slædepatruljen Sirius har hovedkvarter, så han og de fem elever, der bliver en del af patruljen, kommer til at se meget mere til hinanden i den kommende tid.
Man kan ikke være med i Siriuspatruljen uden at kunne håndtere de grønlandske slædehunde. Foto: Anders Kjærgaard
Eleverne startede på forskolen i midten af november sidste år, og de fem, der bliver udvalgt til slædepatruljen Sirius vil komme på deres første slædepatrulje omkring den 1. november i år, når isen er tyk nok til det. Deres arbejde i Nordøstgrønland starter dog længe før, for det meste af sommeren skal de bruge på at udlægge depoter og vedligeholde hytter og stationer langs den flere tusinde kilometer lange kyststrækning.