[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Da en dansk Challenger tirsdag aften satte hjulene på landingsbanen på Flyvestation Aalborg markerede det ikke bare afslutningen på endnu en udsendelse til Afrikas Horn, men også det afslutningen på NATOs og Danmarks tilstedeværelse i det nu tidligere piratplagede område.

Siden 2008 har danske enheder fra Søværnet og Flyvevåbnet bidraget til at bekæmpe truslen fra pirateri i havet ud for Somalia og Afrikas Horn, og siden begyndelsen af 2014, har der ikke været et angreb fra pirater på skibe i område, og det sidste vellykkede angreb - set med piratøjne - var i tilbage i 2012.

Det maritime overvågningsfly fik en våd modtagelse ved ankom
sten til Air Transport Wing Aalborg tirsdag aften. Foto: FLVFOT NORD


- Operation Ocean Shield har været en god og givende mission for både Flyvevåbnet og Forsvaret som helhed. Det har vist sig at være en indsats som har virket - det kan man se på antallet af angreb over de seneste par år. Derfor vil jeg nu bare sige til alle dem, der på den ene eller anden måde har deltaget i Operation Ocean Shield, I kan være stolte af jeres indsats, lyder det fra generalmajor M.A.L.T. Petersen, der er chef for Flyverstaben ved Værnsfælles Forsvarskommando.

Selvom NATO lukker ned for sin tilstedeværelse med skibe og fly i rammen af Operation Ocean Shield, så fortsætter indsatsen med at opbygge relevante kapaciteter, så landene i området selv kan varetage den fremadrettede indsats imod pirateri. 

Se en oversigt over den danske indsats imod pirateri her.

Se et indslag fra den sidste patruljeflyvning ved Somalias kyst herunder.