[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Et militært landshold af danske veteraner vil være med, når den canadiske millionby Toronto i slutningen af september 2017 byder veteraner med fysiske eller psykiske skader velkomne til det 3. Invictus Games. De to første udgaver af stævnet blev holdt i London i 2014 og i Florida i 2016, og danske veteraner har deltaget i begge udgaver af legene.

-Vores deltagere har fået virkelig meget ud af Invictus Games. For mange af veteranerne har muligheden for at skulle deltage i stævnerne være med til at få dem i gang med at dyrke idræt igen. Og det har været med til at trække veteraner, som eller har isoleret sig, ind i sociale fællesskaber med andre veteraner, siger premierløjtnant Nicklas Bjaaland, der er leder af det danske Invictus projekt.


Kollektiv dansk jubel over en guldmedalje i roning ved Invictus Games i Florida i 2016. Under konkurrencerne er det fuldt fokus på at vinde, men succes for Invictusprojektet måles ikke i antallet af medajler.

Det danske hold bliver på omkring 30 veteraner, der kan deltage i 11 forskellige sportsgrene (bueskydning, atletik, indendørs roning, styrkeløft, cykling, svømning, sitting volleyball, kørestolsbasket, kørestolsrugby, kørestolstennis og golf).

-Muligheden for at deltage er åben for alle veteraner med fysiske eller psykiske skader. Men i udtagelsen af det hold, der rejser til Toronto skal vi tage en række hensyn. Vi vil først og fremmest se på, hvem af de interesserede, som får mest ud af at være med, særligt skadede veteraner som ikke tidligere har deltaget. Dernæst skal vi finde en balance i fordelingen mellem de fysisk og de psykisk skadede. Og endelige vil vi naturlig se på, hvem vi tror, der vil klare sig godt i konkurrencerne. Men det har ikke den højeste prioritet, fastslår Nicklas Bjaaland.

De danske forberedelser til Invictus Games 2017 begynder officielt med en træningslejr d. 16. – 18. november på Gerlev Idrætshøjskole.

Alle interesserede fysisk eller psykisk sårede veteraner kan kontakte projektleder Nicklas Bjaaland på FSU-CMT305@MIL.DK for yderligere information om deltagelse.