[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af DANCON OIR Hold 3

Natten til onsdag ankom den kongelige delegation til Camp Havoc, som er den del af Al Asad Air Base, hvor det danske styrkebidrag er hjemmehørende. Kort efter solopgang påbegyndtes et tæt pakket program, som indledtes med morgenmad med de danske soldater efterfulgt af en kortere briefing med det formål at opdatere Kronprinsen i forhold til den seneste udvikling i missionsområdet.


HKH Kronprinsen får gennemgået planer af dansk træner. Foto DANCON OIR Hold 3.

Samtlige danske enheder blev herefter besøgt startende med sikringsdelingen, som blandt andet har til opgave at gennemføre adgangskontrol og varetage nærsikringsopgaver. Kronprinsen fik her lejlighed til at tale med soldaterne om bl.a. rækkevidden på deres forskellige våben samt den fysiske påvirkning, som mange timers vagttjeneste medfører. Efterfølgende kørte kronprinsen til træningsområderne i udkanten af Al Asad, hvor danske og lettiske instruktører gennemførte uddannelse af irakiske enheder i blandt andet gevær og tungt maskingevær. Herefter blev Flyvevåbnets radarbidrag besøgt efter et ophold ved australske specialstyrker, der i lighed med DANCON, er på Al Asad Air Base.

Inden en travl dag sammen med soldaterne på OIR DANCON Hold 3 blev afsluttet med et grillarrangement, besøgte Kronprinsen det dansk-amerikanske felthospital og de resterende danske enheder i Camp Havoc.


HKH Kronprinsen får demonstreret våben under besøg hos australske specialstyrker, der ligesom de danske soldater er hjemmehørende på Al Asad Air Base. Foto DANCON OIR Hold 3.

Se og download flere fotos fra HKH Kronprinsens besøg i Irak.



FAKTA: Den danske træningsindsats i Irak
Det danske bidrag på Al Asad Air Base har det seneste år ydet træning, rådgivning og undervisning af irakiske styrker med det formål at gøre de irakiske soldater bedre rustet til besejre ISIL og dermed på lang sigt forbedre sikkerheden i Irak. Grundstammen i det aktuelle DANCON OIR Hold 3 udgøres af I Panserinfanteribataljon fra Den Kongelige Livgarde, men specialister fra hele Forsvaret indgår i holdet, som i alt består af 137 soldater inklusiv et mindre detachement i Bagdad samt flyvevåbnets radarbidrag på Al Asad Air Base. Der deltager ca. 60 nationer i kampen mod ISIL, hvoraf 13 nationer står for træningen af de irakiske sikkerhedsstyrker – Building Partner Capacity. Indtil videre er over 20.000 irakiske soldater blevet uddannet, hvor danske soldater har bidraget med uddannelsen af ca. 4.000 mand. Den danske styrke er i Irak på anmodning fra den irakiske regering.