[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Operation Inherent Resolve

Kampflybidraget:
De danske F-16 har i den seneste uge gennemført 14 missioner.  Der er blandt andet er udført angreb på morterpositioner og det personel, der betjente dem. Derudover har danske fly udført angreb på raketstillinger, våbenlagre og faciliteter til opbevaring af våben, bygninger med ISIL personel, kampstillinger indrettet i bygninger, bygningskompleks anvendt til ISIL hovedkvarter, ISIL personel i terrænet, kampstillinger i terrænet, snigskytter samt facilitet som fremstillede improviserede sprængladninger. Derudover er der er udført overvågning og efterretningsindhentning.

Missionerne er foregået over de irakiske provinser Erbil, Ninawa og Dahuk samt de syriske provinser Ar Raqqah, Halab, Al Hasakah og Dayr Az Zawr.
Fra onsdag den 5. oktober kl. 11.00 til onsdag den 12. oktober kl. 12.00 er følgende gældende:

  • Der er fløjet 14 missioner
  • Der er anvendt 37 præcisionsbomber
  • Der er dermed totalt fløjet 180 missioner
  • Der er totalt anvendt 268 præcisionsbomber

Træningsbidraget
Træningsbidraget har i den forgangne uge været med til at uddanne 68 soldater fra det irakiske luftvåben. De irakiske soldater modtog blandt andet våbenuddannelse samt træning i at lave checkpoints.

Radarbidraget
Radarbidraget har støttet koalitionen i kampen mod ISIL med både radar- og linkbillede samt kommando og kontrol af koalitionens fly. I foregående uge har bidraget passeret 2.500 timers kontrol med koalitionens bemandede og ubemandede fly.  I bidragets levetid har danske operatører haft kontrol med over 18.000 fly. Teknikerne i Irak har skiftet ud, så hold 4 nu har overtaget driften af radaren.

Transportflybidraget
Ugens missioner er gennemført som transportmissioner af i alt mere end 45 ton gods og 72 passagerer til Jordan, Tyrkiet og Irak.  Hold 3 er ankommet og ved at få overdraget opgaverne i missionen.

Standing NATO Maritime Group 2

ABSALON deltager sammen med den canadiske enhed CHARLOTTETOWN, der ligeledes indgår i SNMG2, i den store øvelse Joint Warrior. Denne øvelse løber af stabelen to gange hvert år, og i dette efterår er det i perioden 10. – 21. oktober. Forsvaret deltager ofte med enheder af ABSALON-klassen, IVER HUITFELDT-klassen og THETIS-klassen. Øvelsen indeholder en række scenarier der forholder sig til både krise og krig.
I øvelsen deltager der skibe, fly samt tropper i land.
Efter afslutning på øvelsen vender ABSALON tilbage til Middelhavet. Forventet hjemkomst til Danmark er primo december.