[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Operation Inherent Resolve –Tyrkiet og Irak

Kampflybidraget

Kampflybidraget deltager stadig i kampene om Mosul.

- Støtten består primært af angreb med præcisionsvåben til støtte for koalitions landstyrker i form af Close Air Support omkring Mosul.  Derudover overvågning af områder i og omkring Mosul på baggrund af landstyrkernes fremrykning mod byen. Jeg er stolt over den indsats og effekt, som det danske bidrag til stadighed leverer i hele operationsområdet, som dækker både Irak og Syrien, og som kun kan lade sig gøre grundet den ekstraordinære indsats som personellet leverer både teknisk og operativt. Der er ingen tvivl om, at vi leverer den effekt, som koalitionen efterspørger og at vi gør en forskel i kampen mod ISIL, siger chefen for kampflybidraget, oberst Kim Jensen.

De danske F-16 har i den seneste uge gennemført 9 missioner, hvor der er udført overvågning, efterretningsindhentning samt angreb på morterpositioner, personel i terrænet, et ISIL hovedkvarter samt faciliteter til fremstilling af improviserede våben.

Missionerne er foregået over de irakiske provinser Al Anbar, Erbil, Dahuk og Ninawa samt de syriske provinser Ar Raqqah, Al Hasakah og Dayr Az Zawr.

Fra onsdag 26. oktober kl. 12.00 til onsdag den 2. november kl. 11.00 er følgende gældende:

  • Der er fløjet 9 missioner
  • Der er anvendt 10 præcisionsbomber
  • Der er totalt fløjet 211 missioner
  • Der er totalt anvendt 308 præcisionsbomber

 Træningsbidraget

Den forløbne uge har budt på træning af det irakiske Border Guard Police. Der har blandt andet været træning inden for skydning, førstehjælp og grundlæggende gruppetaktik.

Radarbidraget
Det danske bidrag har i den forgange uge passeret 20.000 missioner. Ligeledes har det danske bidrag haft ansvaret for gennemførelsen af en større operation involverende 20 fly fra seks nationer samt krydsermissiler.

Transportflybidraget
Oktober måned bød blandt andet på dårligt vejr, birdstrike og  tekniske fejl på stellet. Alligevel blev det til 14 missioner med i alt 314 passagerer og 180 tons gods.

Air Transport Wing Aalborg måtte overkomme forhindringer, da C-130 fredag aften fik en hydraulikfejl på en hovedkomponent, der så måtte udskiftes. Hen over weekenden ankom reservedelen fra Danmark sammen med en særligt uddannet testpilot. Reservedelen blev udskiftet, flyet testfløjet og klarmeldt til nye operationer tre døgn efter, fejlen blev meldt.

Operation Ocean Shield - Seychellerne
Kommandoen for bidraget blev overdraget fra Danmark til NATO den 19. oktober og bidraget har løst opgaver for NATO i hele perioden uden problemer med flyet.