[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Operation Inherent Resolve


Kampflybidraget – Tyrkiet
Kampflybidraget deltager fortsat i kampene for befrielsen af Mosul og Raqqah.

Danske F-16 har i den seneste uge gennemført 12 missioner, hvor der er udført overvågning, efterretningsindhentning samt angreb på bunkers, tunneller, ISIL personel og bygninger.
Missionerne er foregået over de irakiske provinser Ninawa, Al Anbar, Erbil og Dahuk og de syriske provinser Ar Raqqah og Halab.
Fra onsdag den 16. november kl. 12.00 til onsdag den 23. november kl. 12.00 er følgende gældende:
Der er fløjet 12 missioner
Der er anvendt 7 præcisionsbomber
Der er totalt fløjet 245 missioner
Der er totalt anvendt 331 præcisionsbomber

Radarbidraget – Irak og De Forenede Arabiske Emirater
Bidraget i De Forenede Arabiske Emirater har afsluttet overdragelsen fra hold 4 til hold 5. Operationerne i området koncentrerer sig om områderne omkring Mosul samt Syrien. Det danske bidrag sørger for at klargøre fly i form af lufttankning. Endvidere forhåndskoordinerer operatørerne højder og områder til de mange fly, der opererer i et forholdsvist afgrænset område. Derved bidrager operatørerne til at højne flyvesikkerheden for både danske og andre nationers piloter.

Træningsbidraget – Irak
Det danske træningsbidrag har i denne uge påbegyndt træning af irakiske enheder i form af våbenuddannelse samt gruppe- og delingsuddannelse.

Resolute Support – Afghanistan
I den forgangne uge har fokus været på opstart af det nye hold på ANAOA (Afghan National Army Officer Academy) samt de sidste forberedelser forud for opstart af de to ældre hold, der startede lørdag i uge 46. Der er mødt 277 kadetter (265 mænd og 12 kvinder) – tallet forventes dog øget til ca. 320 i løbet af den næste uge.

Alle nytilgåede danske mentorer har overtaget deres opgaver og er klar til opstart af de øvrige hold i slutningen af indeværende uge.

Standing NATO Maritime Group 2 – Middelhavet
Absalon gennemfører fortsat operationer i Middelhavet.  Mandag den 21. november ophørte enheden med at være en del af NATO’s stående maritime styrker, og har siden da gennemført et kort planlagt havneophold i Valetta havn på Malta. Hovedformålet med dette havneophold har været at tage forsyninger ombord efter en længere periode til søs.
Tirsdag den 22. november blev der gennemført besøg fra Forsvaret ledelse til Absalon. Forsvarschefen, Chefen for Operationsstaben, Chefen for Marinestaben, Chefen for Flyverstaben samt Chefen for 2. Eskadre var alle ombord i et antal timer og talte i den forbindelse med besætningen.

Operation Ocean Shield – Seychellerne
Kommandoen over det danske bidrag blev tilbagegivet fra MARCOM (Allied Maritime Command) til Danmark den 19. november.
Challengeren landede tirsdag den 22. november om eftermiddagen i Aalborg, og tilbage på Seychellerne er nu kun disablingholdet. Nedtagningen af lejren går efter planen, og der forudses ikke nogen forhindringer.