[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Kampflybidraget
De operationer, som de danske F-16-fly deltaget i i den forgangne uge, har fundet sted over de irakiske provinser Al Anbar, Salah Ad Din, Erbil og Ninawa. Missionerne har omfattet angreb på bygninger, som husede fjender, nedkæmpelse af et køretøj, der transporterede våben, nedkæmpelse af en position, hvorfra der blev afskudt raketter samt angreb på fjender i åbent terræn. 

På grund af urolighederne i Tyrkiet henover weekenden har operationerne ved Incirlik-flybasen været standset i en kortere periode. Operationerne blev genoptaget mandag. De udsendte danskere på basen har det fint og er ved godt mod.

Til og med onsdag den 20. juli kl. 12 er følgende gældende:

Antal fløjne missioner i den forgangne uge: 5
Antal anvendte præcisionsbomber i den forgangne uge: 7

Antal fløjne missioner totalt: 46
Antal anvendte præcisionsbomber totalt: 52

Radarbidraget
I løbet af den forgangne uge har TPS77-radaren kørt uden vanskeligheder, og der er leveret input til koalitionens samlede luftovervågningsbillede.

Træningsbidraget
I denne uge har DANCON afsluttet træning og uddannelse af ca. 300 betjente fra det irakiske grænsepoliti. Træningen er de seneste fire uger blevet gennemført på Al Asad Air Base, hvor de danske soldater i DANCON OIR Hold 3 har gennemført et intensivt forløb med fokus på blandt andet skarpskydning, forhold overfor improviserede sprængladninger (IED) og etablering af stationære og mobile checkpoints.

Afslutningen af træningsforløbet blev markeret med en parade og overrækkelse af kursusbeviser onsdag, og de irakiske grænsebetjente er nu klar til indsættelse i kampen mod ISIL ved Iraks grænse.
- Vi er den eneste nation i koalitionen, som gennemfører træningsforløb for det irakiske grænsepoliti, og det er gået over al forventning. Trods et stramt og intensivt program har betjentene været meget engagerede under træningen, som hver dag er blevet indledt tidligt om morgenen på grund af varmen hernede, siger oberstløjtnant Kenneth Strøm, der er chef for DANCON hold 3.

Godt halvdelen af de ca. 300 betjente er kurdiske yazidier; en befolkningsgruppe, der har lidt særligt meget under ISIL’s overgreb.
- Mange af betjentene er fordrevet fra byer i det nordlige Irak, og mange har oplevet store personlige ofre som følge af ISIL’s hærgen. Om det har været en motiverende faktor for betjentenes engagement i undervisningen, skal jeg ikke kunne udelukke, men deres gåpåmod har været helt fantastisk, siger
Kenneth Strøm, og fortsætter:
- Da jeg i en pause talte med nogle af dem, fortalte de om, hvordan de drømte om et fredeligt Irak. De her betjente er sammen med resten af de irakiske sikkerhedsstyrker én af nøglerne til, at den drøm kan gå i opfyldelse. At grænsebetjentene også har været taknemmelige for vores træningsindsats, oplevede vi tydeligt under ceremonien, hvor deres bataljonschef takkede mange gange for den danske indsats. Bedst af alt var det dog at se de irakiske betjentes taknemmelighed, da de takkede trænerne samtidig med, at de fik udleveret deres uddannelsescertifikat. Det var et mindeværdigt øjeblik.

Tilstede ved paraden var også chefen for 7. irakiske division; en enhed som de danske soldater også har trænet og som i mandags angreb og generobrede endnu en by i nærheden af Al Asad Air Base.

Samlet set har de 301 betjente modtaget 3.949 individuelle uddannelser i militære færdigheder, som efterfølgende sætter dem i stand til at beskytte den irakiske grænse.

Transportflybidraget
C-130 bidraget har siden 14. juli fløjet fire ud af fire planlagte missioner. Bidraget oplever i stigende grad at blive indsat til transport i operationsområdet og dermed støtte den overordnede kamp mod ISIL ved at fragte gods til en række enheder.