[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando
 
Kampflybidraget
De operationer, som de danske F-16-fly har deltaget i i den forgangne uge, har fundet sted over de irakiske provinser Al Anbar, Salah Ad Din, Erbil, Dahuk og Ninawa samt de syriske provinser Ar Raqqah og Aleppo.
Missionerne har omfattet angreb i Irak rettet mod fjender i bygninger, våbenlagre, faciliteter som blev anvendt til opbevaring af biler monteret med improviserede sprængladninger (VBIED), samt overvågning og indsamling af efterretninger.
 
Til og med onsdag den 27. juli 2016 kl. 12 er følgende gældende:
Antal fløjne missioner siden 20. juli 2016 kl. 12: 9
Antal anvendte præcisionsbomber siden 20. juli 2016 kl. 12: 19
 
Antal fløjne missioner totalt: 55
Antal anvendte præcisionsbomber totalt: 71 
 
- Militærkuppet fredag den 15. juli startede en periode med nogen usikkerhed, men på nuværende tidspunkt er situationen ved at nærme sig normalen for operationer. Det danske bidrag har på intet tidspunkt været udsat for fare, og alle har det godt, beretter Detachment Commander, oberst Peter Johan Bødker. 
 
Radarbidraget
I løbet af den forgangne uge har TPS77-radaren kørt uden vanskeligheder, og radarbidraget har leveret input til koalitionens samlede luftovervågningsbillede.
 
Træningsbidraget
DANCON OIR Hold 3 afsluttede i sidste uge træning og uddannelse af cirka 300 betjente fra det irakiske grænsepoliti, og overdragelsen til OIR Hold 4 er nu så småt gået i gang.
I øjeblikket træner det danske bidrag højtstående stabsofficerer fra den irakiske hærs 7. Division. Træningen tager udgangspunkt i den aktuelle operative situation for de irakiske styrker.

- Vores træning af stabsofficerer fra 7. Division har det klare formål at give divisionsstaben nogle håndgribelige værktøjer, som de kan anvende i forbindelse med de kommende operationer mod Daesh, siger chefen for DANCON OIR Hold 3, oberstløjtnant Kenneth Strøm.

De danske soldater i DANCON er stationeret på Al Asad Air Base omkring 200 km. nordvest for Bagdad. Her holder den irakiske 7. Division også til.
- I går afsluttede vi træningen af stabsofficerer fra divisionsstaben. De kommende dage fortsætter vi med træningen af alle divisionens brigadechefer og nogle af deres udvalgte stabsofficerer. Derefter kommer bataljonscheferne også ind til træning, fortæller Kenneth Strøm og tilføjer:
- Det er et dansk pilotprojekt, som vi allerede nu har ret god erfaring med. Vi underviser de irakiske chefer i den form for operationer, som de skal gennemføre umiddelbart efter træningen. Vi tager udgangspunkt i det aktuelle terræn, og jeg synes, vi havde nogle rigtig gode taktiske drøftelser. Jeg er overbevist om, at træningen også denne gang vil være med til at gøre en forskel i forbindelse med 7. Divisions kommende operationer mod Daesh, vurderer den danske styrkechef.
 
Transportflybidraget
Siden begyndelsen af juli i år har det danske forsvar endvidere haft et C130 Hercules transportfly udsendt til Kuwait til støtte for indsatsen i Operation Inherent Resolve.
Det danske C-130 bidrag er vel etableret i missionen og har i den forgangne uge gennemført seks missioner i missionsområdet. Det danske C130 fly har i den forgange uge gennemført missioner i Jordan, Irak og Tyrkiet fra basen i Kuwait. Formålet med missionerne har primært været lufttransport af forsyninger til enheder i Irak og Tyrkiet, idet der også er ydet støtte til faldskærmstræning for amerikanske specialstyrker i området.
Samarbejdet med de amerikanske partnere fra Air Force Special Operations Detachment (AFSOD) fungerer rigtig godt, og der er en passende mængde relevante opgaver for bidraget at løse.