[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Cold Response foregår både til lands, til vands og i luften, og der deltager blandt andet 30 skibe, 40 helikoptere, maritime patruljefly, B-52 bombefly og mere end 1.000 køretøjer, heriblandt kampvogne og pansrede mandskabsvogne. I alt deltager cirka 15.000 soldater fra de 14 lande i øvelsen.



B-52 bombefly og F-16 jagerfly i overflyvning over KNM Thor Heyerdahl og KNM Roald Amundsen. Foto: Julie Kristiansen Johansen/Forsvaret.no

Under kyndig vejledning af det norske ”Centre of Excellence for Cold Weather Operations” er formålet blandt andet at vintertræne i den iskolde norske vinter, ud fra devisen:

”Kan man operere i disse ekstreme og hurtigt skiftende forhold, kan man operere i alle forhold”.



Den danske fregat HDMS Niels Juel og den norske fregat KNM Roald Amundsen i Trøndelag under øvelsen. Foto: Mats Hjelmeland/Sjøforsvaret.no

Den maritime styrke er delt i 2 parter, og Niels Juel sejler under hele øvelsen sammen med Standing NATO Maritime Group One med spanske, britiske og norske skibe. Øvelsen foregår fra den 19. februar til den 22. marts.



Styrken er samlet i Trondheim ugen før Cold Response 2016 for alvor går i gang. Foto: Elias Engevik/Forsvaret.no

Øvelsen, der blandt andet har bragt flådestyrken nord for polarcirklen, har primært bestået af Sea Denial-operationer. Formålet har hen mod slutningen af øvelsen været at sikre adgangen for en stor amfibieoperation med landsætninger fra de hollandske Landing Platform Dock-skibe Johan de Witt og Rotterdam.



Et Maritimt patruljefly set fra et norsk F-16 jagerfly. Foto: NOR 331 SQN/Forsvaret.no