[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Emma Rudbeck / VFK

I takt med at sommeren sniger sig ind på Danmark, stiger antallet af redningsaktioner på havet. I år har det særligt været sejlerne, der har bevæget sig ud på lidt for bølgende grund. Eller svømmere, som er drevet for langt ud.

Om året er der gennemsnitligt en søredning pr. dag. Vinteren er stille, mens sommeren er mere voldsom. Nogle sommerdage kan der være op mellem otte og ti redninger, forklarer vagthavende officer kaptajnløjtnant Rolf Villadsen. På trods af de mange søredninger er overlevelsesstatistikken rigtig god. Når folk kommer i havsnød, bliver folk fundet og reddet i mere end 95 procent af tilfældene.

- Søredning er ikke en eksakt videnskab. Vi skal bruge vores erfaring og viden til at gætte, hvad der er hændt, og hvor folk er endt henne, så vi kan sætte effektivt ind. Det er mit kvalificerede gæt, der gælder. Og det gæt er normalt rigtigt, fortæller Rolf Villadsen.


Forsvarets Operationscenter i Aarhus på en almindelig dag.

”Kun tre liv på én vagt”
Når en ulykke sker, så lander opkaldet hos Rolf Villadsen i Forsvarets Operationscenter eller hos en af de andre vagthavende. Herfra skal han bedømme, hvad der brug for i den givne situation. På listen over sommerens alarmopkald står der blandt andet en druknet mand i Randers Fjord, et utal af vovede kitesurfere, en fritidsdykker som har fået et ildebefindende, og for nyligt en svømmer, som drev til havs, da han ville svømme rundt om Bornholm.

Svømmeren og hans nødstedte kompagnon blev reddet. Som det ofte er tilfældet, var det af en af Forsvarets EH 101 helikoptere anvendt til SAR tjeneste (Search and Rescue), der fandt de to nødstedte. Med på besætningen var maskinist Michael Falch og redder Martin Lehmann.

- Når vi får sådan et opkald fra Operationscenteret, så ved vi, at der er rigtig gode chancer for, at vi finder dem i live. Og da vi finder dem, så er de også ved godt mod. Dog var de en smule stille over situationen, fortæller Martin Lehmann.


Når SAR-redderne har været på en vellykket mission, gemmer de ofte en lille genstand fra de reddede. Her er det handskerne fra den fundne svømmer ved Bornholm.

Redningen på Bornholm skete på anden dagen af besætningens tredøgnsvagt på SAR Roskilde. De er en del af et mandskab på ca. 100 mand, som på skift arbejder i henholdsvis Aalborg, Skrydstrup og Roskilde. SAR-holdet bliver sendt ud til alt fra patienttransporter, ulykker, søredningstjeneste og til falske alarmer.

- Vi flyver heller en gang for meget end en gang for lidt. Det er menneskeliv, som vi arbejder med her, fortæller Michael Falch.

Familiens nærvær og et velfortjent hvil er lige om hjørnet. Helikopteren er læsset og klar til at flyve mod et vagtskifte i Karup. Om få dage er besætningen atter på vingerne igen.

- Det har været en stille og rolig vagt. Vi har kun reddet tre liv denne gang, slutter Michael Falch vagten af med et beskedent smil på læben.


Her ses besætningen, der reddede svømmeren og kajakroeren ved Bornholm inden hjemrejse til Karup. Michael Falch (anden f.v.) og Martin Lehmann (yderst t.h.)