[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Overkonstabel Kim Eg Thygesen, der tog initiativet til Flagdagen for Danmarks Udsendte, arrangerer igen i år stafetløb fra Slagelse til Kastellet. Løbet begynder den 4. september på Antvorskov Kaserne i Slagelse og slutter den 5. september, når de 16 stafetløbere løber ind på Kastellet efter ca. 120 km løbetur. På Kastellet indledes den officielle del af den 8. Flagdag for Danmarks Udsendte kl. 12 med parade og kranselægning ved Monumentet over Danmarks Internationale indsats. Her vil stafetløberne også være med.

-Min tanke med flagdagen var, at det skulle være en dag, hvor vi fejrer og mindes. Men også at det skulle være en dag, hvor man på tværs af de grupper af mennesker, der er berørt af de internationale udsendelser, veteraner og pårørende, kommer tættere på hinanden og styrker sammenholdet. Formålet med løbet er det sammen, nemlig at skabe et tættere sammenhold mellem veteraner og pårørende, siger Kim Eg Thygesen.


Baton Run Danmark ankommer til Kastellet på flagdagen 2015 med statsminister Lars Løkke Rasmussen og den daværende forsvarsminister i front. Kim Eg Thygesen løber som nummer tre i rækken ude ved kanten med orange snørebånd i løbeskoene.

Løbet fra Slagelse til København er den anden danske udgave af The Baton Run, hvor løberne på skift bærer en stafet, der er fremstillet af håndtaget fra en båre, der har været brugt under en international mission. Formålet med løbet er, at huske på alle de, der har været udsendt for Danmark og på alle de pårørende, hvis liv på den ene eller anden måde er blevet påvirket af, at et familiemedlem har været udsendt. Derfor rummer flokken af stafetløbere også både raske og skadede veteraner og pårørende til både raske, skadede og dræbte soldater. Der er hele tiden mindst to løbere på vejen. Resten kører i bus, til det igen er deres tur til at løbe.

-Det er en meget intens oplevelse at løbe sammen - særligt om natten. Når man løber sammen med nogen, der er i den sammen situation, som man selv er, får man nogle rigtige gode samtaler. Og man får mulighed for at afslutte nogle af de snakke, som man ellers aldrig rigtigt når i bund med, forklarer Kim Thygesen, der selv har løbet Baton Run i Storbritannien flere gange.

Baton Run Danmark starter på Antvorskov Kaserne i Slagelse søndag den 4. september kl. 17.00, hvor forsvarsminister Peter Christensen sender løberne af sted. Fra Slagelse går turen af hovedvejen over Næstved, Ringsted, Roskilde, Taastrup og Veteranhjemmet på Frederiksberg før løberne når Kastellet mellem 08.45 og 09.00 den 5. september. På turen gør løberne stop i Næstved ved mindestenen for Danmarks udsendt, ved Rorup uden for Roskilde for en mindesten for de faldne i anden verdenskrig og i Høje Taastrup ved en mindesten for de udsendte.