[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Jacob Kongsmar Jacobsen, Værnsfælles Forsvarskommando

To både var tirsdag omkring midnat ude at sejle. Men da båd ét vender tilbage til Skagen havn, undrer besætningen sig over, at den anden båd endnu ikke var vendt tilbage. De melder båd to savnet og sejler selv ud for at finde båd to. I mellemtiden ankommer den savnede båd til havnen, men det viser sig, at mobilen er død, hvilket var den eneste forbindelse til båden og de derfor ikke kunne kontaktes.

Ifølge Forsvaret er en mobiltelefon et vigtigt redskab, når man skal finde savnede personer.

- I forbindelse med en redning kan den give os en nøjagtig stedsangivelse enten fra nødstedte selv eller vha. en pejling af telefonen. Når det er sagt, så kan mobiltelefonen aldrig stå alene, forklarer vagtholdsleder Steffen fra Forsvarets Operationscenter i Århus.


Arkivfoto, Karen Dahlin.

Efter ca. en time med lidt forvirring om, hvem der er savnet og anmelder, kan eftersøgningen afblæses og alle er hjemme i god behold. Men vagtholdlederen har et klart budskab til alle sejlende.

- En mobiltelefon kan aldrig stå alene. Alternative kommunikationsmuligheder bør altid haves med om bord, det kan jo ske man løber tør for strøm, siger han.