[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando
Foto: Palle Lauritsen, Luftgruppe Vest, Steffen Fog


Lørdag aften blev bygden Nuugaatsiaq ramt af flodbølger fra et større fjeldskred i Uummannaq Fjorden. Fire personer savnes og flere blev såret, da adskillige huse enten blev raserede eller skyllet ud i fjorden. Hovedparten af de godt 100 beboere søgte sikkerhed oppe på fjeldet. Siden har Joint Rescue Coordination Center ved Arktisk Kommandos (AKO) hovedkvarter i Nuuk været forstærket med personel fra kommandoens stab. Endvidere er personale blevet sendt til Grønlands Beredskabsstab og det fælles presse-center i Nuuk, hvor fra Grønlands politi koordinerer indsatsen.



AKO indsatte straks en S-61 redningshelikopter fra Air Greenland og Lynx helikopteren fra inspektionsskibet Vædderen til bygden Nuugaatsiaq.  Inspektionsskibet og inspektionsfartøjet Ejnar Mikkelsen lå begge på vestkysten og sejlede straks mod ulykkesområdet. I løbet af søndagen lykkedes det med helikopterne at evakuere beboerne fra Nuugaatsiaq til Uummannaq.

Flodbølgen blev udløst da et fjeldområde på ca. 300x1.100 meter styrtede i fjorden. Observationer fra luften antydede at der var risiko for yderligere skred, så AKO sendte Vædderen og Ejnar Mikkelsen til to andre truede bygder i fjorden, for at evakuere de omkring 75 beboere.  Indbyggerne fra Illorsuit og Niaqornat blev sejlet til henholdsvis Uummannaq og Aasiaat.
Et Hercules c-130 transportfly fløj søndag fra Aalborg til Nuuk med 11 betjente fra Rigspolitiet. Transportflyet overgik derefter til AKOs kommando.  Et Challenger fly, der efter ordinær plan landede i Kangerlussuaq mandag for at indgå i Luftgruppe Vest, måtte aflyse den traditionelle fiskeriinspektion ved Færøerne og fløj straks til Uummannaq Fjorden for dels at eftersøge de savnede, dels rekognoscere for risiko for yderligere fjeldskred.  Da C-130J transportflyet mandag var blevet pakket med bl.a. indsamlet tøj til de evakuerede, fløj det også til Uummannaq-området.  Derudover var en delegation fra Grønlands Selvstyre, herunder formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen med i flyet.



Risikoen for yderligere fjeldskred blev mandag aften bekræftet af flyvningerne. Et nabofjeld er knækket og en større del er skredet et stykke. Det er umuligt at sige om fjeldstykket glider endeligt i fjorden.Som man kan se nedenfor på de tre luftfotos fra den danske Challenger, er det kommende skred ganske tydeligt. På afstand syner ændringerne ikke af meget, men hullet i fjeldet er altså 300 x 1.100 meter.




Mens Vædderens Lynx helikopter efter mere end 20 timers flyvninger mandag fik en fortjent vedligeholdelsespause, assisterede besætningen med gummibåde politi og teknikere i land i Nuugaatsiaq. Truslen om nye bølger krævede at alle forblev iklædt overlevelsesdragter og redningsveste, mens der atter blev lavet en eftersøgning efter de savnede, uden resultat.  Til gengæld blev de mange overlevende slædehunde fodret, og nødanlægget på televærket blev genstartet, så der var genetableret mobildækning i området. 




Arktisk Kommando er fortsat på på forhøjede beredskab, og i skrivende stund står de to fly  klar til indsats i Kangerlussuaq, mens de to skibe og redningshelikopterne er klar i området.

Fotos: Steffen Fog.

Se flere billeder fra Uummannaq Fjorden og redningsindsatsen her.