[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Interessen for at kæmpe for Danmark og Forsvaret ved Invictus Games i Toronto i Canada til september er stor. Omkring 60 veteraner med psykiske eller fysiske skader er med i den bruttotrup, der i denne uge skal skæres ned til det hold på 30 atleter, der kommer med til det store stævne. Det bliver det tredje Invictus-stævne efter lege i London i 2014 og Orlando i 2016.

-Atleterne bliver valgt med udgangspunkt i deres rehabilitering og den positive effekt, vi forventer, de vil have af at deltage. Det er det primære. Men der er selvfølgelig også det engagement, de har lagt i deres deltagelse, vi kigger på det sociale – hvordan de interagerer med de andre på holdet - og om de tør kaste sig ind i den sociale del også. Og som den sidste del kigger vi på, hvad de har lagt af kræfter i deres sport, forklarer premierløjtnant Nicklas, der er leder af Invictusprojektet og af Forsvares para-idrætsprojekt.


Gijs i midten under baskettræningen. Sporten stiller store krav til både fysikken og den taktiske forståelse.

Bruttotruppen var i weekenden samlet på Idrætshøjskolen i Sønderborg. Her fyldte den kommende udtagelse en del i veteranernes tanker.

- Det er selvfølgelig ikke en særlig rar ting ikke at vide, om man kommer med eller ej, siger Gijs, der er både fysisk og psykisk skadet og gerne vil deltage i kørestolsbasket og atletik.

-Men jeg har det sådan, at kommer jeg med, så er jeg med. Og kommer jeg ikke med, prøver jeg igen til næste år.  Så kontakter jeg Nicklas og siger, at jeg gerne vil træne i Aalborg, så jeg kan blive bedre i mine discipliner, fortsætter Gijs.


Ronnie satser på powerlifting (bænkpres) og kuglestød, hvor han kan udnytte sine mange kræfter og mange kg.

For Ronnie, der er psykisk skadet efter missioner på Balkan og i Afghanistan, er Toronto også et mål. Men det vil også stille ham over for alvorlige udfordringer, at blive valgt til truppen.

-Jeg har ikke siddet i en flyvemaskine, siden jeg tog hjem fra missionen i 2012, og jeg har nogle kontrolspændinger, så hvis jeg bliver udtaget skal jeg til at arbejde med, hvordan jeg kommer op i en flyver igen. Jeg vil gerne kæmpe for veteranmiljøet og Danmark og give den en skalle i Toronto, men hvis jeg ikke bliver udtaget, er det ikke et nederlag. Jeg er glad for at få lov at være med sammen med gutterne og at arbejde med de mål, jeg har i forvejen, fastslår Ronnie.

De veteraner, der ikke kommer med til Invictus Games, kan fortsætte deres træning i para-idrætsprojektet. Der er Invictus Games i igen i 2018. Det er dog ikke afgjort, om Danmark deltager i stævnet, der holdes i Sidney, Australien.

Se indslag