[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Operation Inherent Resolve


Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen på besøg på Al Asad Air Base. Fotos fra Al Asad: Presseofficer Jeanette Serritzlev, DANCON OIR 5


Træningsbidraget – Irak
Søndag den 19. marts besøgte forsvarsministeren sammen med de tre partiledere Mette Frederiksen, Kristian Thulesen Dahl og Morten Østergaard DANCON OIR Hold 5 på Al Asad Air Base. Delegationen besøgte træningsfaciliteterne og havde lejlighed til at tale med både irakere og trænere. Derudover besøgte gæsterne også Task Force 61, radarbidraget og felthospitalet.


Forsvarsministeren holdt tale for de forsamlede danske soldater. Den blev fulgt op af en kort tale fra hver af de tre partiledere.


Forsvarsministeren og partilederne taler med chefen for DANCON OIR 5, oberstløjtnant Henrik Hvilsom.


Her får delegationen et indblik i, hvad den danske radar på Al Asad kan.Træningsbidraget ved Task Force Al Asad har i den forgangne uge gennemført træning af 600 irakiske soldater fra Border Guard Police. Træningsbidraget har gennemført uddannelse i våben, krigens love, checkpoints og forhold over for IED’er.

I alt har træningsbidraget i indeværende træningsforløb afsluttet 1800 uddannelser for enkeltmand. Samlet har Building Partner Capacity ved Task Force Al Asad trænet over 7.300 irakiske sikkerhedsstyrker siden missionens start den 1. januar 2015.

 Om træningsbidraget

Træningsbidraget indgår i et dansk-britisk BPC; Building Partner Capacity, som er dansk ledet. Det danske træningsbidrag består af danske træningsteams samt tre bidrag fra Estland, Letland og Litauen.

 

Cooperative Deployment – Den Persiske Golf
I den seneste uge har fregatten Peter Willemoes og hangarskibsgruppen patruljeret gennem Rødehavet, Adenbugten, Omanbugten og er nu nået frem til operationsområdet i Den persiske Golf. Fregattens opgave under patruljen til det nye operationsområde har primært været eskorte af hangarskibsgruppen og bidrag til opbygning af luft- og overfladebilledet.
 
Peter Willemoes vil i perioden frem til maj 2017 bidrage til Operation Inherent Resolve, gennem det samlede forsvar af hangarskibsgruppen.

Resolute Support - Afghanistan
I forbindelse med den igangværende evaluering af de afghanske uddannelser, har de amerikanske samarbejdspartnere sendt seks evaluerings-hold til Afghanistan - tre af holdene skal til Mazar-E-Sharif. Disse evaluerings-hold medbringer ikke eget beskyttelseshold, og enhederne i Mazar-E-Sharif har ikke  mulighed for, at støtte med dette. Derfor har de anmodet om støtte fra Kabul Security Force.

Kabul Security Force har påtaget sig opgaven og sender en gruppe på cirka 10 medarbejdere fra det danske Mobile Force Protection Team til Mazar-E-Sharif. De skal fungere som force protection for de amerikanske studieudviklings-hold. De forventes at være i Mazar-E-Sharif i perioden fra den 22 marts til den 2. april.

Dette får betydning for bl.a. de danske rådgiveres virke, da der er færre force protection-enheder til rådighed, hvorfor de blive begrænset i deres bevægelsesmuligheder i Kabul.