[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Resolute Support - Afghanistan

På Afghan National Army officer Academy, hvor danske soldater træner og uddanner afghanske sikkerhedsstyrker, har de modtaget cirka 275 nye kadetter. Alle kadetterne er blevet iklædt og screenet. Nu venter der dem 16 ugers uddannelse i grundlæggende militære færdigheder, inden de går videre til 2. semester, der indeholder fag som offensive og defensive operationer.

I sidste uge var der i Kabul og Mazar-e-Sharif besøg af amerikanske uddannelses- og evalueringshold, der har til opgave at vurdere tilstanden på de forskellige Branch Schools. Det danske Mobile Force Protection Team (MFPT) har i den forbindelse støttet Train Advice Assist Command North i Mazar-e-Sharif med 10 soldater og en dansk sprogofficer. Både tolk og MFPT-soldater har fået ros for deres indsats fra samarbejdspartnerne.


United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO) – Mellemøsten

Det er blevet tradition, at de danske udsendte til UNTSO samles en gang årligt til et danskermøde. I år var arrangementet henlagt til fredelige omgivelser i Tel Aviv, Israel, og for en gangs skyld lykkedes det for alle 11 danskere at nå frem.
Mount Hermon mellem Syrien og Libanon. Observatørernes patruljering sker under meget vanskelige forhold, hvorfor et afbræk indimellem kan være nødvendigt.


Når 11 danskere til dagligt er fordelt på opgaver i henholdsvis Israel, Syrien, Libanon og Egypten, så er det ikke meget, man ser til hinanden i dagligdagen. Derfor gik samtalen lystigt, da samtlige 11 danskere var samlet til danskermøde i Tel Aviv sidste weekend. Ud over at der blev briefet om vilkår og opgaver på de forskellige ”outstations”, så var der også besøg hjemmefra. Repræsentanter fra Operationsstaben og Forsvarsministeriets Personalestyrelse deltog med diverse orienteringer om stort og småt fra de hjemlige breddegrader.


Operation Inherent Resolve

Cooperative Deployment – Den Persiske GolfKommandørkaptajn Bo Overgaard (th.) har overtaget kommandoen efter Kristian Haumann, der er blevet udnævnt til kommandør 1. april, og derfor rejser hjem til en ny funktion i Marinestaben i Karup.


I den seneste uge har fregatten Peter Willemoes og hangarskibsgruppen opereret i Den Persiske Golf, hvor hangarskibet har gennemført offensive missioner som støtte til Operation Inherent Resolve. Fregattens opgave i operationsområdet har primært været koordination af luftbilledet og luftforsvaret af hangarskibsgruppen, screening, patrulje og bidrag til opbygning af overfladebilledet. 
 
Derudover har fregattens Militærpoliti-detachement i perioden været om bord på hangarskibet George H.W. Bush for at udveksle viden og erfaring i forhold law enforcement-opgaver i Carrier Strike Group 2.
 
Endelig har fregatten foretaget et havneanløb i Manama, Bahrain, hvor der blandt andet er blevet gennemført et planlagt chefskifte. Kommandørkaptajn Bo Overgaard har overtaget kommandoen efter Kristian Haumann, der er blevet udnævnt til kommandør 1. april, og derfor rejser hjem til en ny funktion i Marinestaben i Karup. 
 
Peter Willemoes vil i perioden frem til maj 2017 bidrage til Operation Inherent Resolve gennem det samlede forsvar af hangarskibsgruppen.

Radarbidraget - Irak

Radarbidraget er ved at klargøre til eftersyn af den danske radar. En høj driftssikkerhed er afhængig af vedligehold, hvorfor det prioriteres at tage radaren ud til vedligehold. Når den danske radar er ude, dækkes ansvarsområdet så vidt muligt på anden vis. Dette er dog væsentligt dyrere, hvorfor der også fra koalitionens side er stor opmærksomhed på, at radarens tid i drift maksimeres.

Træningsbidraget – Irak

Træningsbidraget ved Task Force Al Asad har i den forgangne uge gennemført træning af 300 irakiske soldater fra Border Guard Police. Træningsbidraget har gennemført uddannelse i våben, krigens love, checkpoints og forhold over for IED’er.


 SECFOR-delingen på vagt på Al Asad-basen i Irak. Foto: Presseofficer Jeanette Serritzlev, DANCON OIR 5

I alt har træningsbidraget i indeværende træningsforløb afsluttet mere end 3.000 uddannelser for enkeltmand. Samlet har det dansk-ledede BPC ved Task Force Al Asad trænet over 7.300 irakiske sikkerhedsstyrker siden missionens opstart 1. januar 2015.

Ud over træningsbidraget består DANCON af en SECFOR-deling og et nationalt støtteteam, som indeholder lejr- og vedligeholdelsessektion, sanitet og militærpoliti.