[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Træningsbidraget – Irak

Træningsbidraget ved Task Force Al Asad har i den forgangne uge trænet 571 irakiske soldater fra den irakiske hær og fra Border Guard Police. I den nuværende uddannelse er der, udover de vante enkeltmandsuddannelser, fokus på at træne føringsuddannelse, så de irakiske officerer bliver endnu bedre til at føre mandskabet. 

Samlet har det dansk ledede BPC (Building Partner Capacity) ved Task Force Al Asad trænet over 7.600 irakiske sikkerhedsstyrker siden missionens opstart 1. januar 2015.

DANCON har i den forløbne uge gennemført en større afløsning af personellet i missionen. Der er blevet skiftet ud på flere specialistfunktioner. Afløsningen er forløbet godt og missionen fortsætter indsatsen med friske kræfter på nogle poster.


Søndag er normalt en lidt roligere dag i missionen og den dag, hvor der bliver holdt gudstjeneste. Denne 2. søndag efter påsken blev der læst over Johannes Evangeliet, 10, 11 – 16. Foto: Presseofficer Jeanette Serritzlev.

Resolute Support – Afghanistan
Onsdag blev en konvoj, hvor der blandt andet var styrker fra koalitionen, angrebet i Kabul. Otte civile afghanere blev dræbt og 25 såret. Derudover blev tre amerikanske soldater såret. Ingen danskere var involveret i episoden.

Cooperative Deployment – Den Arabiske Golf
Fregatten Peter Willemoes og hangarskibsgruppen har i den seneste uge opereret i Den Arabiske Golf, hvor hangarskibet har gennemført strike missioner i støtte til Operation Inherent Resolve. Fregatten har i perioden primært løst opgaver med koordination af luftbilledet og luftforsvaret af hangarskibsgruppen, flykontrol, screening, patrulje og bidrag til opbygning af overfladebilledet. 


 
En del af fregattens øvrige opgaver er også at indhente viden og erfaringer fra komplekse maritime flådeoperationer. I den forbindelse har fregatten i perioden haft amerikanske luftoperatører om bord. Disse har støttet hangarskibsgruppens luftkontrol fra fregatten samt bidraget til træning af Peter Willemoes`operative taktiske personel. 


 
I den seneste uge har forsvarsministeren og en mindre delegation fra forsvarsministeriets departement samt tre journalister fra DR gennemført et to-dages besøg ved operationen, som fregatten er en del af. I forbindelse med besøget fik ministeren god indsigt i fregattens operative hverdag og fik lejlighed til at møde hele besætningen til en snak om bl.a. opgaverne og det kommende forsvarsforlig. Derudover fik ministeren og delegationen lejlighed til at møde chefen for hangarskibsgruppen, admiral Whitesell, om bord på hangarskibet.