[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

MINUSMA – Mali

Det danske C130J transportbidrag har efter formel opgaveoverdragelse fra det portugisiske detachement, de seneste to uger gennemført flere missioner for MINUSMA. Missionerne har primært været lufttransport af FN-styrker mellem lejre i Mali. I forbindelse med seneste mission blev flyet undervejs omdirigeret til ny destination for at evakuere nogle FN-soldater, som havde været involveret i et trafikuheld. Soldaterne blev fløjet retur til Bamako.Bidraget har været plaget af udfordringer med fejl på flyet, hvilket har resulteret i et par aflyste missioner. Soldaterne er ved godt mod og der meldes om stor tilfredshed med lejrfaciliteterne, der stilles til rådighed af de norske styrker.


Fotos: John, C130J-Bidraget


Operation Inherent Resolve

Træningsbidraget – Irak
Det danske træningsbidrag gennemfører frem til medio juni et kursus for befalingsmænd fra Iraqi Security Force. Formålet med kurset er at styrke soldaternes evner som førere og ledere. Men det er også meningen, at kurset skal sætte dem i stand til at lære fra sig i egne rækker, så de kan styrke deres kolleger.

Bidraget bruger også tiden på at udbygge uddannelsesfaciliteterne. Det skulle gerne gøre undervisningen bedre fremadrettet.

Radarbidraget – Irak og De Forenede Arabiske Emirater
Teknikerne ved radaren i Irak har haft travlt med vedligeholdelse. De har derfor haft radaren slukket til et planlagt eftersyn, hvor ny software skulle installeres. I samme ombæring benyttede de muligheden for at teste bidragets ekstra-forbindelse, som opretholdes, så man kan være sikker på, at signalerne kommer igennem til operatørerne, hvis der går noget galt med den primære. Det fungerede efter hensigten. Når radaren er lukket ned i Irak, bruger operatørbidragets teknikkere i De Forenede Arabiske Emirater også udetiden til vedligeholdelse. Her sikrer de, at netværksforbindelser og servere fungerer som de skal.

Operatørerne fortsætter med deres arbejde med at styre luftoperationerne over Syrien og Irak. Ved siden af de daglige operationer kører de stadigvæk krydstræning, så de løbende kan bruges til forskellige operationer.