[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

FRONTEX – Italien
Der er nu igen dansk deltagelse i FRONTEX-missionen i Middelhavet. Tirsdag den 1. august meldte de sig klar til flyvning fra Sigonella på Sicilien. Målet med FRONTEX-missionen er at forhindre menneskesmugling og grænseoverskridende kriminalitet.

Opgaven for det danske Challenger-bidrag er at støtte den maritime overvågning i forbindelse med den grænsekontrol, som FRONTEX-missionen udfører i Middelhavsområdet. Bidraget kan også assistere i forbindelse med redningsoperationer.

Den 2.august havde bidraget gennemført 2 missioner. Bidraget skal flyve missioner indtil udgangen af august måned.

MINUSMA – Mali
Det danske C-130-bidrag har den seneste uge fløjet 2 missioner for FN. Missionerne har i den seneste periode været passagertransporter. De primære destinationer for flyvningerne er byerne Gao, Timbuktu og Mopti. Passagererne er både civile og militære og kommer blandt andet fra Senegal, Benin, Tchad, Togo, Niger og Burkina Faso.

Der er stadig uro i dele af det vestlige og nordlige Mali. Det påvirker i perioder transportveje og landingspladser.

Bidraget har transporteret i alt 373 personer i perioden 26. juli til 1. august.


Dansk C-130 Hercules i Mali Foto: Flyvevåbnet

Operation Inherent Resolve
Træningsbidraget – Irak

Træningsmissionen har forberedt den kommende træning af sikkerhedsstyrker fra det irakiske Border Guard Force (tidligere Border Guard Police). Der er planlagt uddannelse af en række enheder fra grænsepolitiet i den kommende periode. Uddannelsen vil blandt andet indeholde forholdsregler mod vejsidebomber.

Der er pt. uddannet 8.269 irakiske sikkerhedsstyrker siden missionens start.

Træningsmissionen har gennemført en lettere forsinket rotation i missionsområdet. Kommandooverdragelsen mellem Hold 5 fra den Kongelige Livgarde og Hold 6 fra Gardehusarregimentet blev gennemført den 2. august.


Soldater fra Hold 5 og Hold 6 har arbejdet sammen om at forberede den kommende tids træning af irakiske sikkerhedsstyrker. Foto: Presseofficer Mads Rolf Ahrenskjær

Radarbidraget – Irak
Teknikerne på Hold 7 har overtaget driften af den danske radar i Irak fra Hold 6. Den danske radar leverer billeder af luftrummet til både danske, amerikanske, britiske og australske radaroperatører til brug i koalitionens kamp mod ISIL.

Radarbidraget har været indsat siden januar 2016 og er indtil videre blevet forlænget til at skulle løse opgaven indtil januar 2018.

Resolute Support – Afghanistan
En af opgaverne for Resolute Support-missionen i Afghanistan er at bekæmpe korruption. Opgaven udføres af Major Crimes Task force (MCTF) og Anti Corruption Justice Center (ACJC). Disse to enheder står for henholdsvis efterforskning og retsforfølgelse af korruptionssager i Afghanistan.

I den forgangne uge har enhederne afsluttet et års efterforskning af en korruptionssag der involverer otte officerer i det afghanske forsvarsministerium - heraf tre brigadegeneraler. De otte officerer er blevet dømt for at modtage og give bestikkelse og for svindel med op til 2,4 millioner dollars. De blev idømt fra 1 til 20 års fængsel.


Den danske ambassadør Jean-Charles Ellermann-Kingombe har sammen med brigadegeneral Christian Arildsen og den tyske stabschef for Resolute Support generalløjtnant Johann Langenegger besøgt ACJC og MCTF, der er vigtige i kampen mod korruption i Afghanistan.  Fra venstre chef for ACJC Dr. Rohullah Abed, brigadegeneral Christian Arildsen, generalløjtnant J. Langenegger og den danske ambssadør Jean-Charles Ellermann-Kingombe.