[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

FRONTEX - Joint Operation Triton - Italien
Flyvevåbnet har i perioden 10. januar til 9. februar deployeret et Challenger CL-604 overvågningsfly til Fontanarossa lufthavn i Catania på Sicilien.
Opgaven er maritim patruljering af havområdet syd og øst for det sydlige Italien - en mission under European Border and Coast Guard Agency (FRONTEX), til hjælp for Italien i forbindelse med stor tilstrømning af migranter fra primært Libyen og Tyrkiet. Ud over opgaven med migranter i havsnød, indsættes flyet også i missioner ved grænseoverskridende kriminalitet, som for eksempel narkotikasmugling. Der observeres også for forurening og ulovligt fiskeri.

På denne mission kommer Air Transport Wings erfaring fra fiskeriinspektion, havmiløovervågning¸ og patruljering omkring Danmark, Færøerne og Grønland til fuld udnyttelse. Det danske bidrag er værdsat, da de har mulighed for at dække et meget stort område på de enkelte missioner – samtidig med at de kan levere næsten realtime rapportering og billedmateriale til FRONTEX ved ICC Rome, hvor en dansk officer koordinerer det danske bidrag.

Det danske bidrag i Catania består udover den flyvende besætning på fem mand af to teknikere og en støtteofficer.
Det er planlagt, at holdet skal flyve 100 timer i missionen. Onsdag nåede antallet af flyvetimer over 29.

Operation Inherent Resolve

Træningsbidraget – Irak
Træningsbidraget har i denne periode to bataljoner fra det irakiske Boarder Guard Police til træning. Det betyder, at de danske styrker er fuldt optagede af undervisning.

Radarbidraget – UAE og Irak
Radarbidraget har i den forgangne uge haft en del opgaver med at koordinere luftrum i forbindelse med både jord-til-jord- og luft-til-jord-angreb i deres ansvarsområde.  Generelt er der stadig stor fokus på operationerne omkring Mosul og klargøringen af fly til operationerne i dette område. Bidraget har siden indsættelsen haft kontrol med over 24.000 fly.

Resolute Support Mission – Afghanistan

Der er udskiftning blandt danskerne i Afghanistan. Torsdag den 19. januar overtager brigadegeneral C. Arildsen rollen som chef for det danske bidrag. Brigadegeneral T. Dixen Møller forlader stillingen efter et år i Kabul. Dixen Møller har i perioden fungeret som Senior National Representative og CH DANCON i Kabul. Dixen Møller tiltræder stillingen som chef for Hærens Kamp- og Ildstøttecenter når han returnerer til Danmark. C. Arildsen kommer fra stillingen som chef for Ingeniørregimentet.

United  Nations Truce Supervision Organization (UNTSO) - Mellemøsten

I forbindelse med tjeneste på en observationspost observerede en dansk og en finsk FN observatør den 5. januar, at en Syrisk fårehyrde trådte på en antipersonelmine 50-75 meter fra observationsposten. Det lykkedes to andre fårehyrder at få den sårede bragt frem til et sikret spor. Herefter ydede de to observatører livreddende førstehjælp, blandt andet ved at anlægge en dansk tornequet. Med hjælp fra en sikringsenhed ved United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF) fra Fiji blev fårehyrden herefter evakueret til videre behandling. Hjælpeaktionen varede i godt to timer.

Efterfølgende har ledelsen UNDOF som UNTSO udtrykt stor anerkendelse for indsatsen fra de to observatører, der uden tvivl reddede livet for den syriske mand, der fik bortsprængt foden. Den lokale drusiske åndelige leder, Sheik Muafaq Tarif, har ligeledes udtrykt taknemmelig for indsatsen.