[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnefælles Forsvarskommando

30 danske veteraner med fysiske eller psykiske skader sætter torsdag formiddag kursen mod Toronto i Canada. Her skal de deltage i det 3. Invictus Games, der er et multisportsstævne for syge, sårede og skadede veteraner med i alt 550 deltagere fra 17 lande. Deltagerne skal konkurrere i 12 forskellige discipliner (se faktaboks), og går det, som det er gået ved de to foregående udgaver af legene, vender danskerne hjem med medaljer til både hold og en del af de individuelle deltagere.

Men det er ikke antallet af medaljer, der er afgørende for, om Invictus Games 2017 set med danske øjne bliver en succes.

-Det er rehabiliteringen, der er vigtig. Det at finde nye veje i livet, efter at man er kommet til skade, at lykkes med noget og at lære at leve med både succes og fiasko. Men derfor vil vi selvfølgelig gerne have sportslig succes, for det er også en del af det, forklarer kommandørkaptajn Peter Tolderlund, der er Forsvarets Idrætsinspektør og chef for Forsvarets idrætsprojekter for skadede veteraner.


Det meste af den danske trup inklusiv en del af trænerne og lederne ved en af træningssamlingerne.

De 30 deltagere, der udgør den danske trup, er udvalgt blandt omkring 65 veteraner, der i slutningen af 2016 søgte om at blive en del af holdet.

Udvikling kan overføres
Udvælgelsen af det endelige hold er ikke foretaget for at sætte det stærkeste hold rent sportsligt, men ved at vælge de veteraner, som projektledelsen og de tilknyttede psykologer vurderede, ville have størst udbytte af at deltage.

-Vi arbejder med veteranerne og giver dem mulighed for at gennemgå en sportslig udvikling. Og det at de kan gennemgå en udvikling inden for idræt, regner vi med, at de kan overføre til andre dele af deres liv, fortsætter Peter Tolderlund.


Det er ikke antallet af medaljer, der er afgørende for det danske hold. Men den personlige succes, når en skadet veteran overvinder både psykiske barrierer for overhovedet at være med og konkurrenterne, bliver selvfølgelig fejret for fuld udblæsning. Her fejres Michael Magill, der vandt bronze i roning ved Invictus Games 2016.


Ud af de 30 deltagere består den samlede danske trup af en ledelse, trænere, psykologer, fysioterapeuter og et mediehold samt af pårørende til deltagerne, som er inviteret med for at støtte og bakke op.

-Det er en stor ting, og at der bliver arrangeret sådan nogle ting, er med til at vise, at vi som forsvar stadig tager ansvar for veteranerne, og at de stadig er en del af os, siger Peter Tolderlund. 

Invictus Games 2017 foregår fra den 23. – 30. september.

Læs om de danske deltagere på holdets side på facebook, hvor der også vil blive rapporteret fra stævnet: Invictus Games: Team Denmark

Fakta
Invictus Games holdes i 2017 for 3. gang. Første gang var i London i 2014 og anden gang i Orlando i 2016. Der er tilmeldt i alt 550 veteraner fra 17 lande. De 12 discipliner er: atletik, bueskydning, cykling, ergometerroning, golf, kørestolsbasket, kørestolsrugby, kørestolstennis, siddende volleyball, styrkeløft, svømning og en konkurrence i biler fra Jaguar og Land Rover. Danmark er med i alle discipliner undtagen kørestolstennis. Det er den britiske Prins Harry, der står bag Invictus Games.